Hainele care cresc odată cu copilul tău, ca să nu cumperi altele

de: Alexandru Puiu
11 09. 2017

La vârste foarte fragede, copiii cresc într-un ritm foarte alert, iar investițiile în îmbrăcăminte sunt semnificative. Hainele Origami ar putea remedia problema.

Deși sunt foarte mici, hainele pentru copii reprezintă o industrie foarte profitabilă la nivel global. Motivul are legătură cu rândurile de haine ce trebuie alternate la distanțe de timp foarte mici. În primii câțiva ani din viața celor mici, încălțămintea și garderoba micuților poate fi schimbată complet chiar și de câteva ori pe an.

Soluția pe termen lung la această problemă usturătoare pentru părinți ar putea veni de la designerul în vârstă de 24 de ani Ryan Yasin. Într-un interviu pentru The Guardian, creatorul de modă a detaliat modul prin care câteva principii științifice pot fi aplicate la haine. Acestea au fost acumulate în perioada în care a lucrat în inginerie aeronautică. Rezultatul final este dat de niște haine care în mod real cresc odată cu copii care le poartă, datorită unui design similar cu origami.

Linia de îmbrăcăminte pentru copii ce folosește conceptul de Origami este intitulată Petit Pli și funcționează pe raportul lui Poisson. Acesta spune că o suprafață poate crește în lățime în același ritm în care crește și în lungime. Practic, o cămasă poate deveni un pic mai subțire odată cu trecerea timpului, dar mânecile se vor extinde, la fel și lungimea cămășii.

Același concept utilizat în lina de îmbrăcăminte a lui Ryan Yasin este folosit de foarte mulți ani în industria medicală. Stenturile și alte tipuri de implanturi se extind odată cu creșterea în vârstă, înălțime sau greutate a pacienților pentru a nu fi necesare intervenții chirurgicale suplimentare.

Cu alte cuvinte, un copil de un an poate purta aceleași haine și la doi ani fără nici un fel de probleme. Ai fi tentat să afirmi că obiectele vestimentare precum cămasa din imaginea de mai sus nu sunt cele mai atrăgătoare, dar având în vedere afinitatea pentru modă a micuților, acest detaliu nu contează prea mult.

Pentru ideea sa, Ryan Yasin a primit o bursă de 2000 de lire sterline prin intermediul campaniei Dyson Award și este optimist că în doar câteva luni, aceste haine Origami vor ajunge în magazine.