Gran Turismo Sport – Volanul scoate ce-i mai bun din tine

de: George Stanciu
30 10. 2017

Dintre toate genurile de jocuri de care m-am bucurat, de-a lungul anilor, de jocurile cu mașini am rămas atașat într-un fel aparte. Spre ele îmi îndrept atenția când am timp liber și vreau să mă distrez puțin. Legătura dintre mine și jocurile de curse s-a creat undeva prin 1998 sau 1999. Am fost pus la un calculator cu un anume joc și am descoperit astfel cursele virtuale. Câțiva ani mai târziu, redescopeream același joc, NFS II.

[related]

Am tot jucat titlurile din serie, până ce creatorii au început s-o dea în bărci, iar eu nu-mi amintesc câți ani au trecut de la ultimul NFS care să mă intereseze cu adevărat. M-au interesat, în schimb, multe alte titluri, care mai de care mai interesante, însă cele mai multe au gravitat în jurul PC-ului. Am cochetat și cu granzii exclusiviști pentru console, însă Forza nu m-a atras pentru că nici Xbox-ul nu mi-a fost prea mult pe plac.

Cu Gran Turismo m-am întâlnit sporadic de-a lungul edițiilor, dar am petrecut destul de mult timp jucându-mă Gran Turismo 4 pe PlayStation 2. Și dacă m-aș chinui să-mi amintesc de unde am jocul original, tot n-aș dibui persoana sau locul de unde vine. Cert e că încă e pe undeva, cu toate că au trecut vreo doi ani de când l-am jucat ultima oară. Mi-a plăcut, însă, atât de mult, încât am așteptat vreo lună să primesc de la un oarecare chinez de pe eBay un cablu component, ca să mă pot bucura de GT4 în 1080i, un lucru mare la vremea când a apărut jocul, în 2005.

Am jucat destul de puțin succesorii lui GT4, mai mult pentru că am prins ocazia de-a face asta pe la cineva sau pe undeva. Am revenit acum la serie cu un motiv întemeiat: au trecut patru ani de la ultima lansare din serie, iar acum Gran Turismo Sport este disponibil și vine cu o mulțime de lucruri bune.

Gran Turismo Sport poate fi rezumat astfel: 17 circuite cu 40 de variante, peste 150 de mașini, compatibilitate 4K, HDR, VR, 60 fps. Sună bine, mai ales că avem de-a face cu un joc destul de avansat din punct de vedere al tehnologiilor compatibile. Nu despre astfel de lucruri e vorba însă.

Gran Turismo Sport e un joc al curselor și al internetului

Am jucat cu un bun prieten câteva runde de split-screen, fără să conteze că nu aveam deblocate decât trei trasee și câteva mașini oferite din start. Nu prea mai contează tehnologiile de mai sus când v-ați hotărât să faceți o cursă ”pe bune”, în care să dezactivați toate assist-urile. Ești pe locul doi, vezi în cealaltă jumătate de ecran un accident și te amuzi copios, doar că uiți să frânezi suficient în același viraj și ai aceeași soartă, spre amuzamentul celuilalt.

N-am avut foarte mult timp de jucat singur până acum, dar știu deja că sunt o mulțime de lucruri de deblocat. Va trebui să ții cont că jocul este extrem de orientat către online, astfel că pentru majoritatea funcțiilor vei avea nevoie de acces la internet. În caz contrar, nu vei putea salva, iar asta te va ține departe de orice alt progres palpabil pe care l-ai putea face. După ce ai activat conexiunea și te bucuri pe deplin de joc, pregătește-te să pierzi câteva zeci de ore bune atât în single player, cât și în universul virtual plin de șoferi mai mult sau mai puțin talentați.

[readmore]

Toată pasiunea pentru astfel de jocuri, desfășurată pe parcursul a multor ani, s-a transpus și în viața reală recent. Acum două zile, am avut ocazia să aflu cum e să fii, pe bune, la volanul unei mașini de curse. N-a fost un prototip LMP1, dar nici nu era nevoie de așa ceva, pentru că un BMW 228i a reușit să-și facă treaba mai mult decât exemplar.

Am învățat acum mulți ani, în jocuri, cum ar trebui să tai o curbă astfel încât să treci cât mai eficient de ea, cu sau fără linii ajutătoare. La volan e altfel, iar curbele care se strâng brusc sunt mult mai dificil de abordat decât cu un gamepad sau cu o tastatură. Mașina trage de spate la ieșirea puternică din curbe și știi că e momentul să o redresezi; la ieșirea din ultima curbă și intrarea pe linia dreaptă a circuitului Motorpark nu poți decât să apeși la maximum pedala de accelerație și să te bucuri de viteză, înainte să apeși frâna la podea pentru a intra în prima curbă din noua tură.

Cu un volan legat la PS4 te poți distra destul de mult, dar dacă vrei să afli cât de mult te-ai înșelat în privința jocurilor de curse și cât de real e realul, atunci pe circuit trebuie să ajungi. Dacă n-ai ocazia să o faci, însă, ia-ți o cască de realitate virtuală și conecteaz-o la consolă. Partea cea mai bună e că așa, nu vei termina o cursă suprasolicitat. Mașina îți face asta fără să-ți dai seama.

Volanul scoate ce-i mai bun din tine și te obosește în doar câteva ture de pistă. Gran Turismo Sport îți oferă plăcerea condusului fără să-ți tremure picioarele după ce ai trecut linia de sosire. Și totuși, dacă ești un fan al jocurilor de curse, trebuie să dai o șansă și circuitului, nu doar ecranului.

Gran Turismo Sport este disponibil AICI.