Încălzirea globală ar putea aduce în Europa un nou val de imigranți

de: Bianca Prangate
26 12. 2017

Europa deja absoarbe un flux mare de refugiați din Siria, Afghanistan, Iraq și anumite țări din Africa, iar încălzirea globală ar putea amplifica acest fenomen.

Din 2015 și până acum, doar Germania a primit peste un milion de refugiați care căutau un cămin. Valul de imigranți a dus la disensiuni politice în mai multe țări, printre care Polonia, Austria și Ungaria.

Un nou studiu publicat în Science arată că acesta ar putea fi doar un demo a ceea ce urmează. Unele studii au arătat deja că încălzirea globală crește posibilitatea de a se naște conflicte. Noua lucrare vine de la cercetătorii de la Universitatea Columbia și este prima care examinează impactul schimbării climatice asupra migrației.

Studiul arată că încălzirea globală va aduce cu ea un soi de efect de revărsare a imigranților în Europa. Acest lucru ar putea duce la instabilități politice dacă nu se vor lua măsuri din timp. Dacă conexiunile dintre schimbarea climatică și migrație sunt corecte, atunci până și țările bogate, relativ stabile, vor avea de suferit.

Cercetătorii cred că cererile de azil vor crește cu 28% până la sfârșitul secolului, chiar dacă încălzirea globală va fi controlată. Anual, aceștia estimează că vor fi cu 660.000 mai multe cereri de azil.

Oamenii de știință au studiat cum a variat clima între anii 2000 și 2014 în 103 regiuni cheie pentru migrația europeană și cum a afectat acest lucru migrația. Au observat că variabila pentru migrație era felul în care se schimbau temperaturile. Odată ce acestea deveneau prea mari, recoltele se diminuau, iar oamenii preferau să plece în altă parte. Temperatura optimă era de 20 de grade celsius în timpul sezonului de creștere a recoltelor.

Unul din coautorii studiului, Anouch Missirian, student doctorand la Universitatea Columbia, a spus că cercetarea arată cum încălzirea globală poate înrăutăți crizele de migrație. „Ce cred că se poate spune cu siguranță este că actuala criză de refugiați provine de la o serie de factori interconectați, printre care și de mediu, iar noi arătăm că temperatura contează – dar mai sunt și mulți alții”, a spus el. „S-ar fi petrecut criza fără șocurile climatice și agravarea lor din pricina schimbării climatice? Poate. Ar fi avut aceeași magnitudine? Probabil că nu.”

Dincolo de combaterea încălzirii globale, ar fi înțelept ca europenii să se pregătească pentru un nou flux de refugiați. Instabilitatea politică a guvernelor care s-au confruntat cu actualul val de migrație ne arată că lipsa planurilor poate fi devastatoare.