Studiul care te învață cum să “citești” intențiile oamenilor

de: Nicoleta Apostol
12 10. 2017

Un studiu, concentrat pe emoțiile oamenilor, dar mai ales pe înțelegerea acestora de către cei din jur, arată cum poți să-ți dai seama ce simte și ce intenții are cel din fața ta.

Să vrei să-i cunoști bine pe cei de lângă tine, dar mai ales să le înțelegi și anticipezi reacțiile, e firesc. Tocmai de aceea, dacă vrei să știi ce gândește și ce simte cineva cu adevărat, nimic mai simplu: închide ochii și ascultă-l. Oamenii își dau seama mult mai bine de emoțiile oamenilor din jur, atunci când doar ascultă și nu privesc, spune un nou studiu publicat în American Psychological Association.

”Științele sociale și biologice, de-a lungul anilor, au demonstrat că oamenii au o dorință profundă de a se conecta cu indivizii din jur, pentru a discerne emoțiile și intențiile lor. Uneori, oamenii percep diferit și într-un mod incoerent emoțiile oamenilor. Cercetările noastre, bazate pe o combinație de indicații vocale și faciale, sau doar faciale, arată că acestea nu sunt cele mai bune metode  de a recunoaște cu exactitate emoțiile sau intențiile”, spune Michael Kraus, doctor la Universitatea Yale și autorul studiului.

Studiul a fost publicat în APA, iar Kraus a descris o serie de cinci experimente care au condus la această concluzie. Cei peste 1.800 de participanții au fost rugați fie să interacționeze cu o altă persoană, fie să asiste la interacțiunea dintre alte două. În unele cazuri, participanții au putut doar să asculte și să nu privească, în timp ce ceilalți au ascultat, dar au și privit.

Persoanele care doar au ascultat au fost mai precise în descrierea emoțiilor interlocutorului. Deoarece o mare parte din cercetarea asupra recunoașterii emoționale s-a concentrat asupra rolului indicațiilor faciale, aceste descoperiri deschid un nou domeniu de cercetare, potrivit lui Kraus. El consideră că există două motive posibile pentru care numai vocea este superioară comunicării combinate.

Primul face referire la faptul că avem mai multă practică în folosirea expresiilor faciale pentru a masca emoțiile, iar cealaltă demonstrează că nu întotdeauna mai multe informații sunt mai bune pentru acuratețe. În lumea psihologiei cognitive, angajarea simultană în două sarcini complexe (adică vizionarea și ascultarea) afectează performanța unei persoane în ambele sarcini.