Descoperirea despre femei preistorice care schimbă ce credeai despre acest gen

de: Bianca Prangate
03 12. 2017

Un studiu a comparat oasele femeilor care au trăit în Europa Centrală în primii 6.000 de ani de agricultură cu cele ale atletelor moderne.

Se pare că femeile preistorice aveau o structură osoasă a mâinilor mult mai puternică decât a campioanelor moderne la vâslit. Cercetători de la Departamentul de Arheologie de la Universitatea Cambridge au spus că această structură puternică se datora faptului că agricultura se făcea cu mâna goală. Spre exemplu, măcinarea grânelor se făcea manual și dura în jur de cinci ore pe zi.

Până acum, oasele femeilor au fost comparate cu cele ale bărbaților în astfel de cercetări. Oameni de știință de la Cambridge au spus că, în felul acesta, s-au subestimat eforturile fizice pe care le depuneau femeile în epoca preistorică. „Acesta este primul studiu care compară cu adevărat oasele femeilor preistorice cu cele ale femeilor care trăiesc acum”, a spus Alison Macintosh, liderul studiului publicat în Science Advances. „Prin interpretarea oaselor femeilor într-un context specific feminin putem începe să vedem cât de intensive, variate și laborioase erau comportamentele lor, indicând o istorie ascunsă a muncii femeilor pe parcursul a mii de ani”.

Oasele femeilor moderne au fost comparate cu cele ale femeilor din erele agriculturii din Neolitic și până la comunitățile de fermieri din Evul Mediu. Femeile din Neolitic (de acum 7.000-7.400 de ani) aveau oasele brațelor de 11-16% mai puternice decât a campioanelor la vâslit din zilele noastre și de 30% mai puternice decât a studentelor de la Cambridge. Oasele picioarelor aveau însă structura asemănătoare cu cea a femeilor din prezent. Cele din Epoca Bronzului (de acum 3.500-4.300 de ani) aveau brațele de 9-13% mai puternice decât ale campioanelor la vâslit, dar picioarele de 12% mai slabe.

„Înainte de inventarea plugului, agricultura de subzistență includea plantarea, aratul și recoltarea holdelor manual”, a spus Macintosh. „Femeile probabil duceau și aduceau hrana și apa pentru animalele domestice, procesau laptele și carnea și transformau pieile brute și lâna în textile.” Noile descoperiri arată că, pentru mii de ani, femeile au fost un factor crucial în dezvoltarea agriculturii. Dr. Jay Stock, autor senior al studiului, a spus: „Cercetarea demonstrează ceea ce putem învăța despre trecutul oamenilor prin înțelegerea mai bună a diversității oamenilor de azi”.