De ce nu ar ajuta o lege care ar interzice vânzarea smartphone-urilor pentru copii

de: Ioana Bîrsan
21 06. 2017

Părinții de pretutindeni din lume sunt conștienți de faptul că odată ce copiii pun mâna pe un smartphone devine aproape imposibil să i-l iei din față. Lungile dezbateri par să sugereze că cei mici nu au ce căuta pe lângă telefoanele mobile și că nici nu ar trebui să dețină unul.

O asociație din SUA, Colorado, vrea să impună o măsură prin care să interzică folosirea smartphone-urilor de către copiii cu vârsta de sub 12 ani. Cum? Prin reglementarea modului în care au loc vânzările de dispozitive. Când vei vrea să-ți achiziționezi un telefon va trebui să răspunzi unei întrebări simple și să le spui comercianților cine va fi utilizatorul și, dacă este vorba despre un copil, aceștia vor refuza vânzarea. Cei care se abat de la această lege vor fi sancționați, scrie Mashable.

Desigur că asociația are dreptate într-un anumit sens și răspunde unei nevoi presante, dar soluția propusă nu este adecvată. Imaginea unui copil conectat la telefon 24/7 ne trezește sentimente mixte, și pe bună dreptate. Nu vrem ca aceștia să fie expuși pericolelor existente pe rețelele sociale sau să se transforme în zombie care urmăresc doar scorul de la Candy Crush.

Dar acest argument sună prea cunoscut. El a fost folosit și în trecut pentru a apăra reglementarea jocurilor video, a comic-urilor, filmelor și muzicii rap. Și da, bineînțeles, așa cum un anumit conținut din aceste sfere nu este potrivit pentru un copil de sub 12 ani, la fel unele conținuturi la care cei mici pot avea acces prin intermediul smartphone-urilor nu este potrivit.

Cu toate că problemele sunt numeroase, nu ar trebui să se interzică vânzarea smartphone-urilor pentru copii. Aceștia nu dispun de atâta libertate de mișcare și de bani de cheltuială pentru a-și achiziționa un telefon mobil. Părinții sunt cei care iau aceste decizii. Dacă te îngrijorează că cel mic stă prea mult în fața smartphone-ului, îi poți limita oricând accesul la acesta. Nu este nevoie de o lege care să îți impună asta, pentru că tu, ca părinte, îi poți impune copilului tău niște limite, de care să te și ții.

Lucrurile nu sunt însă atât de simple, dar o măsură, precum cea a asociației Parents Against Underage Smartphones, nu va rezolva adevărata problemă.