De ce e imposibil să aflăm din timp când vine un cutremur fatal
Toate cutremurele arată la fel în momentul în care încep, ceea ce îngreunează munca experților care se chinuie să-și dea seama din timp care din ele va cauza cel mai mare dezastru.
Dispozitivele care avertizează din timp producerea unui cutremur se bazează pe seismometre care preiau tremurul și dau alarma în orașele din apropiere, înainte de a începe cutremurul. Chiar și câteva secunde în avans pot face o mare diferență, atât pentru oameni, cât și pentru organizații sau instituții, după cum susține Daniel Trugman la Scripps Insytitution of Oceanography din California.
De exemplu, sistemul de avertizare al Mexicului a dat tuturor un avans de 10-15 secunde înainte de cutremurul de marți de 7,1 grade, spune Adrian Meier de la California Institute of Technology în Pasadena.
Problema este că astfel de sisteme de avertizare trebuie să estimeze magnitudinea unui cutremur. Privind cutremurele din trecut, Meier spera să arate că cutremurele mari și mici au început diferit, astfel încât sistemele să le poată detecta pe cele mai mari. „Din păcate, rezultatele noastre arată că astfel de speranțe nu sunt realiste”, spune el.
În ciuda progreselor înregistrate în detectarea evenimentelor seismice și evaluarea riscului pentru anumite zone, orele de predicție pe termen lung sau zilele de dinainte sunt încă departe. Seisomologii pot afla unde se produc cutremure, dar nu pot anticipa când și cum vor dispărea.
Magnitudinea minimă finală a unui cutremur
În timp ce cutremurele încep brusc, ele nu ajung la puterea lor maximă imediat. În schimb, dacă ele pornesc într-o zonă mică și apoi se răspândesc de-a lungul unei plăci cu câțiva kilometri pe secundă, aceste mișcări determină cât de mare este zona afectată și cât de gravă.
Cutremurele cresc până când ating un vârf și apoi se diminuează, într-un mod destul de simetric, spune Meier. Majoritatea modelelor presupun că această creștere a forței accelerează după declanșarea cutremurului. Când Meier și colegii lui au analizat 116 dintre cele mai mari cutremure din ultimele decenii, ei au descoperit că au crescut în mod constant, indiferent de magnitudinea inițială. Cutremurele de magnitudini diferite au fost nesemnificative din punct de vedere statistic, până când au atins intensitatea maximă.
Meier a găsit o modalitate de a estima o magnitudini minimă finală pentru un cutremur. Magnitudinea finală a unui cutremur în creștere va fi statistic cel puțin de două ori mai mare decât actuala sa magnitudine. Deci, un cutremur care atinge magnitudinea de 7,2 grade, în timp, va ajunge la cel puțin 7,4.
Playtech.ro a scris în trecut și despre factorii care pot provoca unele cutremure. În timpul Lunii pline și Lunii noi, Pământul, Luna și Soarele se aliniază, iar forțele de atracție ale celor două astre se unesc și amplifică efectele. Această atracție a Soarelui și Lunii este cea care generează formarea mareelor și, cu cât efectele gravitației sunt mai puternice, cu atât amplitudinea mareelor este mai mare. Liniile de falie, deja sub presiune, ar putea, prin urmare, să fie sensibile la forțele gravitaționale ale Soarelui și Lunii. Cercetătorii susțin, totuși, că doar cutremurele mari sunt influențate de Lună, dar, evident, există mult mai mulți factori de care trebuie să se țină cont.
În România există câteva aplicații care te avertizează în cazului producerii unui cutremur. Spre exemplu, aplicația Seismo te avertizează când cutremurul a fost produs, astfel nu vei mai fi panicat când pământul începe să-ți fugă de sub picioare și te poți adăposti în liniște într-un loc sigur.
În schimb, Earthquake Alert te informează în momentul înregistrării unui cutremur ce s-a produs, dar minusul acesteea este că datele privind activitatea seismică din jurul lumii sunt trimise din SUA, iar până ar ajunge la noi ar lua ceva timp.