Uraganul Maria dovedește că experții încă pot greși când fac prognoze meteo

Uraganul Maria dovedește că experții încă pot greși când fac prognoze meteo

Cel de-al doilea uragan care a ajuns pe uscat în ultimele două săptămâni va lovi Puerto Rico și Insulele Virgine miercuri.  Rafalele de vânt depășesc 280 de kilometri la oră.

Luni seara, Maria s-a mărit și a fost încadrat în categoria 5 de uragane, chiar înainte de a izbucni pe Insula Dominicană, cu peste 70.000 de locuitori. De obicei, ca o furtună să-și mărească puterea durează câteva zile bune, însă, în cazul ultimului uragan, acest lucru nu se aplică. Maria s-a transformat dintr-o furtună tropicală și și-a mărit intensitatea până la cinci, în mai puțin de 27 de ore. Lucrul acesta reamintește că nu putem anticipa câte pagube poate produce un uragan sau cât de mic este, pentru că el își poate mări puterea și se dezvoltă treptat.

Previziunile oficiale de la Centrul Național de uragane au prezis că Maria ar fi într-adevăr supusă unei intensificări rapide, dar furtuna a reușit să crească mai repede și mai puternic decât se anticipase. Prognoza emisă de AM EDT a anunțat că luni Maria va fi încadrată în categoria trei până marți dimineața și apoi la categorie patru până miercuri. Furtuna a ajuns la categoria cinci intensitate 15 ore mai târziu.

Dacă o furtună se confruntă cu condiții favorabile, factori cum ar fi apele calde, vânturile ușoare, aerisirea excelentă a aerului în creștere și umiditate din abundență,  structura sa internă se dezvoltă imediat.

Cele mai multe dintre furtunile intense pe care le-am văzut în Atlantic în acest an avut parte de o creștere rapidă pe scară. Uraganul Harvey a trecut de la o depresiune tropicală la o categorie de patru în 48 de ore, când s-a apropiat de coasta Texasului, în august. Vânturile maxime ale uraganului Irma au crescut de la 226 km/h la 282 km/h în 

Deși uraganul Maria este mic, el este destul de puternic, cu vânturi care au crescut rapid și au ajuns la 265 km/h. Maria ar fi o lovitură grea pentru orice stat, însă insulele în care lovește au o istorie dură. Inundațiile și alunecările de teren, declanșate de furtuna tropicală Erika în 2015, au ucis zeci de oameni în Dominica. Pentru Puerto Rico, Maria se anunţă cel mai puternic uragan care a lovit vreodată insula. Toţi locuitorii, peste 3,4 milioane de oameni, au început încă de acum câteva zile să-şi baricadeze casele şi să facă stocuri de provizii.

Playtech.ro A scris și despre cum uraganele ajută știința să evolueze. Deși acest domeniu nu le poate preveni și nici nu se poate bate cot la cot cu ele, experți și cercetători nu stau degeaba și încearcă să caute soluții.

Etichete: