Cum poți plăti cash în Uber și de ce există opțiunea asta în România

de: Răzvan Băltărețu
12 09. 2017

Dacă ai mers vreodată cu Uber, știi că plata se face de pe card. Până azi. Vei putea plăti și cash, iar serviciul e derulat în parteneriat cu BCR.

Chiar dacă primești un cod promoțional, în aplicația Uber tot trebuie să ai un card, ca să te poți deplasa. Cum românii sunt destul de conservatori când vine vorba de folosirea cardului, compania anunță un parteneriat cu BCR, prin care “introduce” și plata cash, la șofer. Proiectul se numește “De la cash la card” și e un program pilot, care le permite celor care nu au încercat Uber, pentru că nu au un card sau sunt reticenți, să folosească serviciul și să plătească numerar. Din 15 septembrie va fi activ.

Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple ca și cum te-ai urcat într-un taxi obișnuit. Proiectul va fi disponibil pentru un număr limitat de utilizatori și compania susține că nu controlează modul în care ai acces la opțiune. Utilizatorii care vor putea să folosească noua metodă vor fi informați atunci când le e disponibilă. La fel și șoferul va fi informat după ce-a acceptat cursa.

Însă toate tranzacțiile cu numerar vor fi înregistrate digital și vor fi contabilizate, iar utilizatorii vor primi chitanța pe mail, după fiecare călătorie. Nu se schimbă decât modul în care achiți cursa.

Directorul Uber România a declarat pentru PLAYTECH că nu au niciun control asupra orașului în care opțiunea va fi activă – serviciul e disponibil în Timișoara, Cluj, București și Brașov -, iar acest proiect pilot nu vine în premieră în România, ci a mai fost încercat în alte țări. Durează două luni, timp în care testează dacă poate fi o opțiune viabilă în timp. Scopul final e ca utilizatorul să înregistreze un card, dar și să poată exista o opțiune pentru cei care au plăți blocate pe card, dar au nevoie de transport.

Dacă te întrebi de ce s-a ajuns la așa ceva, răspunsul e simplu: posesorii de card din România sunt reticenți la plăți online, plăți cu cardul sau să-și înregistreze contul în vreo aplicație. Este o problemă cu care se confruntă magazinele online și aplicațiile care nu acceptă plata cash, iar în acest caz Uber încearcă să atragă mai mulți utilizatori pe-o piață în care Taxify se luptă pe preț, iar firmele clasice de taximetrie au un control mai mare al pieței de transporturi persoane.

Cum poți plăti cash în Uber

Toți utilizatorii care vor fi incluși în acest program vor putea alege între cash și card. Pentru ceilalți, cardul rămâne singura opțiune. Pentru a alege numerar, va exista în aplicație opțiunea, sub cardul sau cardurile deja înregistrate. Cursa se va derula ca de obicei, doar că la final ar trebui să-ți cauți banii cash și să plătești, apoi șoferul să aibă rest sau tu bani ficși. Ori lași bacșiș, depinde.

La sfârșitul călătoriei, în aplicația partenerului va apărea un ecran verde (cash) care îl va notifica pe acesta că pasagerul va plăti tariful călătoriei în numerar.

După prima călătorie cu numerar, utilizatorii vor primi notificări pentru a încărca un card. Dacă vor încărca unul Visa emis de BCR (prepaid, debit sau card) până pe 15 noiembrie, vor primi automat cinci călătorii gratuite disponibile. Promoția va fi disponibilă celor care încearcă Uber folosind cash, după care introduc în aplicație un card BCR Visa prepaid, debit sau credit.

Opţiunea de a plăti şi cu numerar pentru curse există în peste 45 de ţări din toată lumea, inclusiv UE. În Franţa, 14% din utilizatori îşi adaugă un card în aplicaţie după a cincea cursă, în Marea Britanie, 23% din utilizatori fac la fel, în timp ce în Germania (Berlin), 75% din utilizatori fac asta.

Ce sunt cardurile prepaid de la BCR

Și pentru că tot ziceam de reticența românilor, a majorității, la plata cu cardul, BCR are disponibile carduri prepaid pe care poți încărca anumite sume pe care să le folosești chiar și într-un cont Uber, în timp ce cardul tău oficial rămâne neînregistrat.

Linia de carduri prepaid a fost lansată în vară, în colaborare cu Visa, și este disponibilă în orice sucursală a băncii. Clienții au posibilitatea de a achiziţiona cardurile prepaid prin intermediul sucursalelor BCR fără deschiderea vreunui cont bancar. E contactless, valabil trei ani, nenominal, poate fi încărcat cu până la 4.000 de lei pe zi (maximum 66.000 de lei pe an) și reîncărcarea poate fi realizată prin intermediul terminalelor automate de tip APT și MFM ale BCR, precum și la casieriile băncii.

Și da, pot fi utilizate oriunde în lume.