Cum câștigi spațiu în Windows 10 prin compresia nativă a directoarelor
Dacă ai un SSD nu foarte încăpător pe computer, ar fi bine să știi cum câștigi spațiu în Windows 10 prin compresia directoarelor cu care nu interacționezi foarte des.
Întotdeauna a existat în sisteme de operare Windows un sistem prin care să compresezi partiții. Respectivul mecanism era unul foarte util încă de pe vremea la Windows XP. În cazul în care aveai un hard disk micuț cu spațiu insuficient, puteai compresa partiția sistemului de operare pentru a scăpa de notificările legate de spațiu liber. În acel moment, singurul compromis pe care îl făceai consta în faptul că pentru a-ți accesa fișierele aveai nevoie de o putere de calcul suplimentară. Practic, documentele tale erau dezarhivate în timp real pentru a le afișa pe ecran.
Din fericire, odată cu trecerea anilor, puterea de procesare nu mai este neapărat o problemă, dar tranziția la SSD-uri te-ar putea costa scump. Astfel, în 2017, nu este exclus să ai un laptop cu 128 sau 256GB de spațiu care, pur și simplu, nu-ți sunt suficienți. Pentru o astfel de situație, cei de la Microsoft au inclus în cel mai nou SO un utilitar intitulat Windows Compact. Ca urmare, dacă vrei să afli cum câștigi spațiu în Windows 10 prin compresia anumitor directoare, sunt suficienți doar câțiva pași.
Windows Compact este un instrument software ce poate fi apelat doar prin linie de comandă. Cineva a creat însă o aplicație prietenoasă care în spate utilizează mecanismul nativ din Windows. Progrămelul cu pricina poate fi descărcat de la această adresă și e intitulat CompactGUI. La momentul redactării acestui material, ultima versiune a fost 2.4.
Descărcă CompactGUI și fă dublu click pe el. Nu se instalează, ci se rulează direct. Imediat vei vedea o interfață prietenoasă prin intermediul căreia poți alege directorul pe care urmează să-l compresezi pentru a câștiga niște spațiu. Apasă pe Browse în partea dreaptă, în noua fereastră căută directorul de interes având în vedere că performanța algoritmului de compresie va varia semnificativ în funcție de tipul fișierelor din interior. Fă un singu click pe directorul dorit și apasă în dreapta jos pe select folder.
În noua fereastră, alege algoritmul de compresie pe care vrei să-l folosești sau lasă setările implicite bifate. Apasă pe Compress în dreapta jos și așteaptă câteva momente sau câteva minute. La final, ar trebui să vezi cât ai câștigat. Nici un fișier nu ar trebui să aibă de suferit în urma acestui proces. Dacă întâmpini orice probleme sau vrei să renunți la compresie din alte motive, alege același director pe care l-ai compresat în CompactGUI și apasă pe Uncompress.