Pericolele la care ești expus pe internet în preajma Crăciunului

de: Răzvan Băltărețu
12 12. 2017

Cumpărăturile online înainte de Crăciun ți-ar putea aduce mai multe pagube decât cadourile dorite. Experți în securitate cibernetică avertizează acum asupra riscurilor.

Comerțul online nu mai e o surpriză pentru mulți, iar asta s-a văzut și în România odată cu Black Friday. Astfel, 83% din oameni intenționează să cumpere online pentru Crăciun și să cheltuiască mai mult cu 230 de dolari per gospodărie, comparativ cu 2016, conform unui studiu Deloitte citat de Kaspersky Lab. Această companie specializată în securitate cibernetică susține că și infractorii cibernetici au propriile planuri, iar costul mediu al înlocuirii datelor care sunt furate sau afectate ar putea să adauge încă 636 de dolari la facturile de Crăciun.

Dispozitivele sunt o sursă importantă de venituri pentru hackeri, fie că vorbim de atacuri ransomware care blochează accesul utilizatorilor la date, dacă nu este plătită o răscumpărare, fie că sunt mailuri phishing și vânzarea detaliilor de cont bancar celui care oferă cel mai mult pe piața neagră.

În ciuda pericolelor și a potențialelor riscuri, cercetarea Kaspersky Lab arată că doar jumătate (50%) dintre consumatori fac backup pentru informațiile lor, în timp ce 34% recunosc că nu fac backup online. Acest lucru ar putea lăsa mulți utilizatori fără bani și fără acces la datele lor, înainte Crăciun. Există, însă, o cale sigură de a evita durerile de cap și costurile nedorite. Backup-ul la intervale regulate și creșterea măsurilor de securitate asigură liniștea sufletească a utilizatorilor pe tot parcursul anului, știind că informațiile lor sunt protejate și recuperabile.

Protejarea datelor importante, indiferent când, unde și cât de mult este folosit dispozitivul, poate fi realizată pe baza unor pași simpli.

Trebuie să te asiguri că ai o soluție de securitate instalată pe dispozitiv. E necesară mai ales când folosești conexiuni la internet în locuri publice. Soluțiile complexe de securitate vor bloca atacurile, vor rezolva vulnerabilitățile de software și vor căuta orice activități rău intenționate în procesele de sistem, pentru a preveni distrugerea, modificarea sau furtul fișierelor personale.

Totodată, ar trebui să accesezi doar site-uri sigure și cumpărăturile, implicit, ar trebui să fie realizate pe site-uri de încredere. Dacă o ofertă de pe internet sau primită prin mail de la o companie de care nu ai auzit vreodată sună prea bine ca să fie adevărată, atunci cel mai probabil chiar așa este.

În plus, e nevoie de un backup criptat. Acest lucru înseamnă că doar titularii pot accesa fișierele cu o parolă, păstrându-le în siguranță în cazul în care dispozitivul ar fi pierdut, furat sau infectat cu malware. Tot aici, ar trebui să știi că nu există limite ale siguranței. Ca să fii cât mai în siguranță, ar trebui câteva copii ale datelor importante și cel puțin una dintre ele să fie pe un serviciu cloud de încredere. Astfel, dacă se întâmplă ceva neplăcut, vei putea să recuperezi ușor.

Nu în ultimul rând, folosește parole puternice, complexe, pentru toate conturile și serviciile pe care le folosești. Implicit, n-ar trebui să reciclezi parole între conturi.