Instrumentul vechi de secole folosit de exploratori ca să navigheze pe mare

de: Nicoleta Apostol
25 10. 2017

O navă naufragiată de mai bine de 500 de ani a ascuns timp de secole un artefact folosit de exploratori ca să găsească drumul spre casă.

La începutului anului 1503, cea mai mare parte a armatei lui Vasco da Gama se întorcea acasă în Portugalia, după a doua călătorie pe coasta indiană. Exploratorul a lăsat în urmă mai multe nave pentru a patrula și a jefui apele din apropierea Omanului modern. Însă unele vânturi puternice au distrus câteva dintre aceste nave.

500 de ani mai târziu, ruinele scufundate ale uneia dintre aceste nave au dat naștere unei descoperiri surprinzătoare: un astrolab maritim. Cercetători de la Universitatea din Warwick spun că instrumentul de navigație, pe care marinarii l-ar folosi pentru a calcula timpul prin măsurarea poziției Soarelui și a stelelor, datează din 1495.

Instrumentul a fost unul dintre cele peste 2.800 de artefacte recuperate de pe Esmeralda. Când cei de la Blue Water Recoveries l-au scos din adânc în 2014, David Mearns, liderul expediției grupului, a declarat că el și echipa sa au suspectat că discul de bronz de șapte inci poate fi un astrolab. „Am știut imediat că este ceva foarte important pentru că poți vedea că are aceste două embleme”, a declarat Mearns. „Una pe care am recunoscut-o imediat ca o stemă portugheză, iar alta pe care am descoperit-o mai târziu ca fiind emblema personală a lui Don Manuel I, regele Portugaliei la vremea respectivă”.

Mearns, profesor la Warwick, a folosit analize speciale și imagini 3D pentru a descoperi șanțuri ascunse în jurul marginii obiectului, fiecare separat de cinci grade. Aceste marcări îi ajutau pe marinari să judece o poziție a corpului ceresc în raport cu ecuatorul și propria poziție pe apă. Pentru Mearns, confirmarea a marcat un reper important pentru un proiect care datează de aproape două decenii.

Escorta naufragiului Esmeralda a fost descoperită în largul coastei Oman în 1998, iar Blue Water Recoveries colaborează cu Ministerul Patrimoniului și Culturii din țară la excavarea ei de aproximativ patru ani. Deși se crede că primul astrolab s-a folosit înainte de sfârșitul secolului XV, acesta este doar al 108-lea confirmat și catalogat, însă și cel mai vechi dintre acestea.