Chiar dacă pare banal, există o explicație pentru Universul 3D

Chiar dacă pare banal, există o explicație pentru Universul 3D

Te-ai obișnuit cu ideea că suntem 3D și că Universul e 3D, dar o echipă de fizicieni are și o teorie despre cum s-a ajuns la așa ceva.

O echipă internațională de fizicieni a dezvoltat o teorie care spune că, la scurt timp după ce a apărut Universul, în urmă cu 13,8 miliarde de ani, el a fost umplut cu noduri formate din fire flexibile de energie numite tuburi de flux care leagă particulele elementare împreună. Ideea oferă o explicație elegantă pentru lumea tridimensională în care trăim.

Cei cinci coautori ai studiului, profesorii de fizică de la diverse universități, au luat un element comun din modelul standard al fizicii particulelor și l-au combinat cu o teorie a nodului de bază pentru un nou scenariu. El explică predominanța celor dimensiuni.

Elementul obișnuit pe care fizicienii îl împrumută este ”tubul flux” compus din quarci, particule elementare care alcătuiesc protoni și neutroni, ținute împreună de un alt tip de particulă, și ea elementară, numită gluon, care le leagă pe primele. Gluonii leagă quarcii pozitivi de cei negativi cu fire flexibile de energie numite tuburi de flux. Pe măsură ce particulele legate sunt trase în afară, tubul de flux devine mai lung, până când ajunge la un punct în care se rupe.

Când se întâmplă asta, eliberează suficientă energie pentru a forma o a doua pereche de quarc-antiquarc, care se împarte și se leagă cu particulele originale, producând două perechi de particule legate. (Procesul este similar cu tăierea unui magnet de bar în jumătate pentru a obține doi magneți mai mici, ambii cu poli de nord și de sud).

În mod normal, tubul fluxului care leagă un quarc și un antiquarc dispare când cele două particule intră în contact și se auto-anihilează, dar există și excepții. În acest mod, întregul Univers ar fi putut să fie populat cu o rețea strânsă de tuburi de flux. Apoi, când au calculat cât de multă energie ar putea conține o astfel de rețea, ei au fost plăcut surprinși să descopere că era suficient să pornești o perioadă timpurie de inflație cosmică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: