Cine este Fridtjof Nansen, exploratorul celebrat de Google printr-un doodle

de: Alexandru Puiu
10 10. 2017

Dacă tot este celebrat de Google printr-un Doodle, ar fi bine să ai în vedere cine este Fridtjof Nansen. Astăzi se împlinesc 156 de ani de la nașterea sa.

Fridtjof Nansen intră într-o serie mai mare de oameni celebrați de Google. La fiecare câteva zile, cei de la Google ne atrag atenția asupra unui eveniment important prin intermediul paginii principale a motorului de căutare.

Tradiționalele doodle-uri de la Google reprezintă modificări substanțiale ale logo-ului companiei americane menite să genereze click-uri. După un click pe respectivul link ajungi să afli adevărata intenție a Google. Astăzi, Google ridică o întrebarea foarte interesantă ce vizează un explorator norvegian. Aniversând 156 de ani de când s-a născut, Google ne învață cine este Fridtjof Nansen.

Fridtjof Nansen s-a născut pe 10 octombrie 1861 în Oslo, Norvegia și a decedat pe 31 mai 1930 în Lysaker, Norvegia. Exploratorul și omul de știință norvegian a absolvit Universitatea din Oslo. Pe parcursul vieții sale a beneficiat de mai multe premii importante ale vremii, printre care și premiul Nobel pentru pace.

Fridtjof Nansen a devenit un simbol pentru refugiați

Lista reușitelor lui Fridtjof Nansen a inclus eforturi umanitare în diverse colțuri ale lumii, dar și numeroase proiecte cu conscințe pe termen lung. El a creat pașaportul Nansen destinat refugiaților fără țară, pentru a facilita emigrarea și relocarea acestora. Ulterior, respectivul document a ajuns să fie recunoscut de 52 de țări. Toate acestea îl fac pe Fridtjof Nansen demn de un doodle Google.

În tinerețe, Fridtjof Nansen a investit foarte mult timp în pasiunea sa pentru ski de cursă lungă, atingând performanța de a călători până la 80 de kilometri într-o zi pe skiuri cu resurse minime. Acest nivel de anduranță îi va face viața mai ușoară câțiva ani mai târziu în călătoriile sale. A încercat să fie primul om care să atingă Polul Nord și, cu toate că misiunea a eșuat, a reușit să ajungă mai departe decât orice altă persoană din acea vreme.

În anii ‘20, după Primul Război Mondial, și-a investit abilitățile și cunoștințele în eforturi umanitare. Într-un timp relativ scurt, a reușit să faciliteze eliberarea și repatrierea a câteva sute de mii de prizonieri de război.