Cinci mituri demontate despre corpul uman în care probabil încă mai crezi
De când suntem mici, suntem îmbibați cu tot soiul de mituri – ba că nu trebuie să trezești un somnambul, ba că nu e bine să înghiți guma de mestecat.
Astăzi, asemenea informații false sunt răspândite mult mai ușor prin intermediul internetului. Tuturor ne apare ocazional în newsfeed, acel articol dintr-o sursă dubioasă postat de cineva care nu ești sigur cum a ajuns în lista ta de prieteni. Asemenea articole reiterează mituri vechi și inventează altele noi. Pentru a nu te lăsa păcălit, iată care sunt cele mai populare.
1. Amprentele tale sunt complet unice
De mai bine de un secol, amprentele joacă un rol important în investigații. Totuși, nu putem demonstra definitiv că nu există amprente identice. În 2005, criminologistul Simon Cole de la Universitatea din California, a publicat un studiu în care discuta detaliat despre 22 de cazuri cunoscute de greșeli cu amprente din istoria sistemului legal american.
2. Faptul că îți poți roti limba într-un anume fel nu este genetic
În 1962, geneticianul Philip Matlock a comparat 33 de perechi de gemeni identici și a văzut că șapte din aceste perechi conțineau o persoană care nu își putea roti limba. Asta l-a convins pe Matlock că genele nu au nimic de a face cu acest micuț talent. Chiar și așa, mitul a reușit să persiste decenii mai târziu. Deși e inofensiv în majoritatea cazurilor, există și excepții. Biologul evolutionist John McDonald a spus că a primit emailuri de la copii îngrijorați că nu sunt înrudiți cu părinții lor pentru că nu abilitatea de a-și roti limba.
3. Ai cinci simțuri
Din copilărie, ni se spune că avem cinci simțuri – văz, auz, gust, atingere și miros. Totuși, avem mult mai multe simțuri de atât – atât de multe încât oamenii de știință nu sunt siguri câte exact. Estimările variază între 22 și 33. Alte simțuri includ percepția temperaturii, percepția durerii și simțul mișcării. Un alt simț absolut elementar este setea. Cei care nu îl au suferă de adipsie și pot deveni foarte deshidratați și chiar să moară.
4. Nu ar trebui să trezești un somnambul
Mark Pressman, psiholog și specialist în probleme legate de somn de la Spitalul Lankenau din Pennsylvania, a explicat că mitul are origini în Antichitate. Pe atunci, oamenii credeau că sufletul părăsește trupul în timpul somnului. Trezirea unui somnambul era considerată damnarea acestuia la o existență fără suflet. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Oamenii cred că un somnambul trezit va suferi un atac de cord sau va înnebuni instantaneu. Pressman a spus că trezirea aceasta nu îl va afecta în vreun fel, doar că va fi dificilă. Cea mai bună cale este ghidarea somnambulului înapoi în pat.
5. Durează șapte ani până se digeră o gumă înghițită
Nu e foarte clar unde a început acest mit. În principiu, guma conține o bază sintetică de cauciuc care nu este digerabilă. Chiar și așa, o gumă înghițită accidental tot își va croi drum prin tractul tău digestiv. Rodger Liddle, gastroenterolog la Duke University School of Medicine, a explicat că sistemul nostru digestiv poate să elimine obiecte de mărimea unei monezi, așa că guma nu este o problemă. Probleme au fost înregistrate doar când cineva a înghițit mai multe gume unele după altele într-un timp scurt și a fost nevoie de un doctor pentru a le elimina manual.