Acest algoritm te ferește de falsuri analizând ”amprentele” hârtiilor

Acest algoritm te ferește de falsuri analizând ”amprentele” hârtiilor

Analiza amprentelor documentelor ar putea fi o soluție împotriva falsificării acestora, iar un algoritm poate realiza asta.

Fiecare hârtie pe care o folosim are propria amprentă, datorită texturii acesteia, astfel că poate fi folosită ca identificator al unicității. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Newcastle University, între care ăi amintim pe Dr. Siamak Shahandashti, Dr. Feng Hao și Ehsan Toreini.

”Ne-am inspirat din simplul fapt că dacă îndrepți o hârtie spre lumină, poți vedea tiparele și imperfecțiunile din textura acesteia”, spune Shahandashti, citat de digitaltrends.com. ”Aceste tipare, vizibile cu ochiul liber, sunt un rezultat natural al procesului de fabricație, conferind unicitate hârtiilor într-o manieră similară cu amprentele degetelor noastre”.

algoritm amprente hârtie

Cercetătorii și-au dorit să afle dacă există posibilitatea de a extrage informații despre această amprentă a hârtiei și au explorat câteva tehnici, realizând algoritmi similari cu cei de recunoaște a irisului.

Sistemul creat de echipă are nevoie doar de o cameră foto obișnuită și de o sursă de lumină. Hârtia este pusă în fața luminii, iar după ce fotografia este făcută, algoritmul caută amprenta hârtiei. Acesta este atât de precis încât poate descoperi amprenta unor hârtii scrise, mototolite sau chiar îmbibate cu lichid.

”Este îmbucurător să știi că dacă ai de-a face cu un teanc de hârtii care arată identic, cu ajutorul acestui algoritm poți să le deosebești pe fiecare în parte”, spune Shahandashti. ”Aplicațiile metodei pot varia, de la oferirea unei metode ușoare de stabilire a autenticității unor documente oficiale și până la folosirea de metode alternative pentru token-uri de acces, de exemplu.