Ziua în care NASA oprește cea mai importantă misiune dedicată planetei Saturn

de: Nicoleta Apostol
14 09. 2017

Pe 15 septembrie, planeta noastră va pierde semnalul sondei spațiale Cassini, chiar înainte de a se dezintegra în atmosfera lui Saturn.

Acest eveniment va marca sfârșitul celor 13 ani de explorare și aproape 30 de ani de muncă. Spre deosebire de alte corpuri care au explodat brusc, acest fapt a fost anunțat cu câteva luni în urmă. Astfel, observatori sunt nevoiți să privească pentru ultima data cum munca lor din ultimul deceniu va ajunge vaporizată pe Pământ.

„Această misiune este specială și e dificil să spun la revedere după ce am stat atât de mult împreună. Sentimentele sunt împărțite. Pe de o parte ar trebui să sărbătorim că este un lucru foarte spectaculos, pe de altă parte este greu, pentru că cea care colecta date pentru noi și ne ajuta să înțelegem unele lucruri nu va mai fi peste trei zile”, a declarat Jonathan Lunine, directorul Centrului Cornell pentru astrofizică și știință planetară, potrivit PopSci.

El subliniază că misiunea, lansată cu aproape 20 de ani în urmă, trebuia să dureze doar patru ani, însă a continuat fără probleme. „Am ajuns la un turneu de 13 ani în jurul lui Saturn”, a adăugat el.

Cassinii nu a stat degeaba în spația, ci a trimis și suveniruri acasă. Observațiile primite de cercetători nu erau nici măcar teoretizate când misiunea a fost gândită. „Toată cercetarea mea din ultimii 13 ani se datorează lui Cassini, în mare parte. Cariera mea i se datorează ei”, spune Sarah Horest, om de știință care studiază luna lui Saturn și a lui Titan.

Deși datele colectate de Cassini, care priveau spectronomia de masă, nu erau neapărat palpitante pentru publicul larg, imaginile pe care le-a capturat erau uimitoare și apreciate de toți oamenii, indiferent că erau pasionați de acest domeniu sau nu. Din păcate, NASA nu intenționează să se întoarcă în sistemul lui Saturn, în curând. Următoarea misiune pe scară larg în sistemul solar exterior va fi Europa Clipper, care va studia luna lui Jupiter.

Cassini-Huygens este o sondă spațială, robotizată, lansată împreună de NASA, ESA și ASI, care a studiat planeta Saturn și sateliții săi naturali. Sonda spațială Cassini este proiectată de NASA și a fost denumită după astronomul italiano-francez Giovanni Domenico Cassini. Ea a fost lansată pe 15 octombrie 1997 și, după o lungă călătorie interplanetară, a intrat pe orbită în jurul lui Saturn pe 1 iulie 2004.