Bucata de metal care ar putea revoluționa tehnologia a dispărut [VIDEO]

de: Ioana Bîrsan
24 02. 2017

Se zvonește că singura bucată de hidrogen metalic, care a existat vreodată și care poate revoluționa tehnologia, a dispărut.  

Conform unei teorii, acest tip de metal ar putea fi un superconductor capabil să îmbunătățească orice ține de electricitate. Poate crea calculatoare mai rapide, poate salva cantități mari de energie și poate da naștere unei noi generații de vehicule electrice, mult mai eficiente. De asemenea, se zvonește că pe baza sa s-ar putea crea un combustibil puternic care poate fi folosit în propulsia navelor spațiale, lucru care ne-ar permite să explorăm sistemul solar în cu totul alte condiții.

Aparent, singura bucată care a existat a fost creată de cercetătorii de la Universitatea Harvard și în prezent este dată dispărută, conform Independent. Proba minusculă creată de aceștia era ținută între două diamante, la o presiune mai mare decât cea care există în centrul planetei și la o temperatură apropiată de zero absolut.

Însă încercarea specialiștilor de a măsura presiunea, folosindu-se de un laser, a dus la distrugerea unuia dintre diamante, care s-a spulberat într-o pulbere fină. Iar acest lucru s-a soldat cu dispariția probei de hidrogen metalic.

Există trei teorii posibile care ar putea explica acest rezultat. Pe de o parte, există posibilitatea ca proba să se fi pierdut undeva în interiorul carcasei de metal în care era ținută de presiunea dintre cele două bucăți de diamant. Pe de altă parte, ar putea însemna că hidrogenul metalic este instabil și se transformă în gaz atunci când se află la temperatura camerei și sub presiune normală. Însă, un număr mai mare de specialiști susțin că materialul minune nici măcar nu a fost creat, motiv pentru care dispariția sa nu este un mister.

Unii dintre aceștia menționează faptul că reflexiile pe care cercetătorii de la Harvard le-au identificat ca fiind evidențe ale existenței hidrogenului metalic să se fi datorat oxidului de aluminiu care s-ar fi putut transforma în metal sub presiunea foarte mare.

Din câte aflăm, pe baza studiului publicat în revista Nature, măsurătorile pe care cercetătorii le-au realizat nu confirmau că materialul este într-adevăr hidrogen metalic.

Controversele care există se datorează în mare parte faptului că profesorul Silvera și Ranga Dias, cei doi conducători ai studiului, au decis să păstreze proba între cele două diamante pe motivul că materialul era instabil și se putea pierde în condiții diferite. Totodată, o altă problemă este că a fost folosit un argint non-metalic și oxid de aluminiu transparent pentru a proteja diamantele de proba de hidrogen, ceea ce ar fi putut cauza distrugerea lor sub presiune.