5 momente când un serial ne-a învățat știință mai bine decât școala

de: Bianca Prangate
17 12. 2017

De obicei, The Big Bang Theory e show-ul care nu te va dezamăgi dacă vrei să iei o pauză și să râzi. Totuși, este și show-ul care îți va îmbogăți cunoștințele despre știință fără să îți dai seama.

Când a apărut în 2007, The Big Bang Theory a fost acuzat de unii că ar stereotipiza oamenii de știință. Fie că au dreptate sau nu, nu putem nega că șarmul serialului stă în pasiunea pentru știință a personajelor, care contrastează cu o audiență care, în cea mai mare parte, nu este familiară cu subiectul.

Fiecare episod oferă nenumărate informații științifice, peste care am putea sări cu ușurință. Ele variază de la fun-facts până la explicații complexe. Mai jos le găsești pe cele mai interesante, în caz că le-ai ratat.

Pinguinii și infidelitatea, așa cum le-au prezentat în The Big Bang Theory

Într-unul din episoade, Raj, când se dă la o angajată de la resurse umane, îi spune că pinguinii sunt animale monogame, deși, de foarte multe ori, înșeală. De ce se întâmplă asta? Pentru că există o mică fereastră când masculii pinguini preferă să aleagă să se împerecheze cu o femelă în loc să rămână fideli.

Pâinea din frigider

Sheldon îi explică lui Penny că ar trebui să renunțe la obiceiul de a ține pâinea în frigider. Se pare că pâinea se învechește mai ușor dacă o ținem la frigider. Acest lucru se întâmplă din cauză că moleculele de amidon din pâine cristalizează mai ușor la temperaturi scăzute.

Pisica lui Schrodinger a fost și în The Big Bang Theory

Temerile lui Penny cu privire la relația ei cu Leonard au fost rezolvate de Sheldon când acesta a făcut o analogie cu pisica lui Schrodginger.

Să ne imaginăm o pisică care este închisă într-o cutie cu un flacon cu otravă închis. Dacă un detector Geiger-Müller  detectează o radație, atunci flaconul va fi spart, va elibera otrava și va ucide pisica. Atâta timp cât nu ne uităm în cutie, pisica poate să fie și vie și moartă.

Efectul Doppler

Mai multă lume a aflat despre efectul Doppler mulțumită lui Sheldon, care a hotărât să se costumeze în el. Acest efect constă în variația frecvenței unei unde emise de o sursă de oscilații, dacă ea se află în mișcare față de receptor. Frecvența crește când sursa se apropie de receptor și scade când se depărtează de el.

Lipsa somnului și cauzele ei din The Big Bang Theory

La un moment dat, Sheldon renunță să mai doarmă pentru a găsi soluția la o problemă. Bernadette îl întreabă ce se întâmplă în creier dacă acesta nu petrece suficient timp în stadiul REM (rapid eye movement). Așa aflăm că neuroreceptorii ajung să piardă din sensibilitatea la serotonină si norepinefrină. Funcțiile cognitive sunt apoi afectate, iar concentrarea devine dificilă.

Acum că ai mai aflat câteva lucruri, poate n-ar strica o listă cu seriale care te învață și despre alte domenii. Am început noi cu una aici.