Un nou atac cibernetic a lovit o companie importantă

de: Claudiu Râpan
30 06. 2017

După dezastrul pe care WannaCry l-a lăsat în urma sa, un nou atac cibernetic de proporții a lovit lumea zilele trecute. GoldenEye a făcut cele mai multe victime în Ucraina și Rusia, însă nici România nu a scăpat. Nu se știe încă cine a fost în spatele atacului cibernetic, însă măsurile care trebuie luate pentru ca așa ceva să nu se mai repete întârzie să apară.

De bine ce s-a dezmorțit în urma atacului de acum patru zile, Ucraina a fost atacata din nou. Distribuitorul național de energie electrică, Ukrenergo, a fost lovit din nou de hackeri, joi. Chiar dacă nu a fost la fel de puternic precum WannaCry sau GoldenEye (cine le pune numele?!), acesta a demonstrat încă o dată breșele de securitate prezente în sistemele de operare folosite de Guvern și de autoritățile statului.

”Acest atac cibernetic a fost ușor diferit față de cel cu care ne-am confruntat zilele trecute. A avut mai multe în comun cu WannaCry. Din fericire am reușit să-l stopăm și nu s-au produs pagube majore, doar câteva computere care au rămas offline”, a spus directorul general al companiei de electricitate din Ucraina. Atacul cibernetic precedent, cel grav, a paralizat mii de mașinării operate în mod automat, a închis porturi întregi și fabrici și s-a răspândit în 60 de țări de pe glob, înclusiv în România, notează Reuters.

Conform Bitdefender, atacul ar fi vizat distrugerea de date, nu neapărat colectarea banilor. Vulnerabilitatea speculată a fost aceeași cu cea din cazul WannaCry sau Adylkuzz, în luna mai. ”Vulnerabilitatea EternalBlue permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer vulnerabil și să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă emailuri infectate”, spun specialiștii români în securitate cibernetică.