Astronomii au capturat prima imagine a unei găuri negre

de: Ioana Bîrsan
13 04. 2017

Astronomii au realizat prima imagine a unei găuri negre supermasive, fiind pentru prima dată când cercetătorii au acces la informații de un asemenea calibru.

După cum am menționat și într-o știre trecută, proiectul Telescopul Event Horizon a fost lansat lunile trecute cu scopul de a analiza gaura neagră din centrul Căii Lactee, dar și de a le oferi cercetătorilor mai multe informații cu privire la forțele care guvernează Universul. Proiectul pe care l-au lansat oamenii de știință este o declarație care privește natura colaborativă și internațională a științei- conectarea mai multor telescoape este o încercare tehnică și tehnologică pentru cercetători.

Chiar dacă primele imagini cu o gaură neagră sunt destul de neclare, oamenii de știință pot testa, prin intermediul lor, unele dintre predicțiile lansate de Einstein prin intermediul teoriei gravitației. Rețeaua de telescoape acționează ca un singur și unitar telescop care are abilitatea de a surprinde centrul unei găuri negre supermasive, care poartă numele de Sagittarius A*, potrivit iflscience.com.

Gaura neagră este cel mai extrem și ostil mediu din univers, iar studierea acesteia le poate oferi oamenilor de știință o privire mai amplă asupra naturii ei, punând la încercare cele mai recunoscute teorii din fizică, care se află la baza întregii cunoașteri pe care am acumulat-o până în prezent.

Telescoapele puse în funcțiune au reușit să capteze atât de multe date despre gaura neagră, încât simpla deplasare până acolo este mult mai facilă decât transmiterea lor electronică. Din acest motiv, datele vor fi procesate de-a lungul verii, iar apoi, abia la toamnă, echipa de cercetători se va ocupa de analizarea rezultatelor, iar atunci vom avea de fapt acces la informații concrete.