06 apr. 2017 | 11:57

Un nou telescop va surprinde prima imagine a unei găuri negre

ȘTIINȚĂ
Un nou telescop va surprinde prima imagine a unei găuri negre

Ne apropiem de prima șansă de a observa gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, datorită unui nou telescop.

Telescopul Event Horizon va fi pornit curând, având ca scop analiza găurii negre din centrul Căii Lactee, dar și oferirea de informații cu privire la forțele care guvernează Universul. Telescopul este compus din opt observatoare radio din întreaga lume, acestea fiind amplasate în Spania, SUA sau chiar în Antarctica. Dacă vremea este favorabilă în zona tuturor telescoapelor, timp de patru sau cinci nopți între 5 și 14 aprilie, atunci toate vor fi pornite.

Fiecare telescop își va îndrepta atenția către Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei, măsurând undele radio venite din această direcție. Telescoapele comunică între ele și formează, astfel, un telescop virtual de dimensiuni apropiate de cele ale Pământului; cu ajutorul observațiilor combinate este filtrată lumina suplimentară, pentru a obține date cât mai clare.

Telescoapele vor genera 2 petabytes de date în fiecare noapte, iar astronomii speră că vor putea surprinde prima imagine a orizontului de eveniment din jurul unei găuri negre. Imaginile actuale ar putea fi procesate și publicate abia în 2018.

Acesta este doar începutul, deoarece există planuri de a aduce și alte telescoape în acest angrenaj, astfel încât observațiile făcute asupra găurilor negre să devină din ce în ce mai precise, oferindu-ne detalii importante despre cum funcționează Universul.

Stefan Gillessen, de la Max Planck Institute for Physics, din Germania, spune că ”dacă creezi o imagine la o rezoluție de care nu ai mai avut parte până acum, e posibil să descoperi lucruri la care ici nu te-ai fi gândit”, arată newscientist.com. Acesta face o referire la orizontul de eveniment, a cărei existență ar putea fi dovedită cu ajutorul telescopului Event Horizon.