„Migrantul“ cosmic: asteroidul bizar care vizitează sistemului nostru solar

de: Bianca Prangate
21 11. 2017

Oamenii de știință au identificat 750.000 de asteroizi și comete care fac parte din sistemul nostru solar. Există însă unul cât se poate de ciudat din afară.

Savanții au observat asteroidul ‘Oumuamua în octombrie 2017 și l-au analizat. Au fost surprinși de compoziția chimică și proprietățile obiectului cu formă ciudată care se mișcă rapid. „Prezența lui ‘Oumuamua sugerează că estimările trecute ale densității obiectelor interstelare erau pesimist de joase”, au scris autorii într-un studiu publicat în jurnalul Nature.

‘Oumuamua a fost descoperit pe 19 octombrie, când telescopul Hawaiian Pan-STARRS1 l-a observat. A fost denumit A/2017 U1. Traiectoria sa cu formă de hiperbolă i-a intrigat însă pe oamenii de știință. Aceștia au dedus că obiectul nu orbita în jurul Soarelui, ci că venea din afara sistemului nostru solar.

Faptul că vizita obiectului a fost foartă scurtă a îngreunat denumirea acesteia conform schemei clasice. O nouă categorie a fost, așadar, creată, pentru obiectele interstelare. Cercetătorii i-au oferit un nume hawaiian, ‘Oumuamua, care înseamnă „un mesager de departe care ajunge primul”.

În urma observațiilor, savanții au realizat că forma acestui asteroid este mai degrabă asemănătoare cu cea a unei țigări, cu dimensiunile 800 x 80 x 80 metri. Are culoare roșie și este compus din metale și materie bogată în carbon. Interesant a fost că ‘Oumuamua nu are un aspect de cometă, precum majoritatea rocilor din norul îndepărtat Oort.

Până atunci, se credea că obiectele interstelare se comportau precum niște comete, nu ca asteroizi. Apoi a apărut ‘Oumuamua. Echipa de cercetători a înțeles astfel că există mai multe roci interstelare în sistemul solar decât am fi crezut. A fost discutată și problema impactului cu Pământul. „Impactul unui obiect interstelar ar fi mult mai energetic decât în cazul unui obiect cu masă similară din sistemul solar, din cauza vitezei mai mari de impact”, au scris oamenii de știință.

Încă nu se știe de unde vine ‘Oumuamua. Studiul arată că poate veni de la un disc cu resturi din apropiere sau că traiectoria sa a fost schimbată de o planetă sau cometă. Sau poate chiar nedescoperita Planeta X.

Cel mai probabil, ‘Oumuamua nu va mai fi văzut din nou. Vizita lui scurtă ar putea însă să ne dea de înțeles că vom vedea în viitor și „frați” de-ai lui.