Oferta Apple ca să uiți că îți face iPhone-ul mai lent

de: Alexandru Puiu
29 12. 2017

Scandalul din jurul iPhone-urilor lente începe să devină o problemă globală pentru Apple, iar compania încearcă să calmeze spiritele.

Tot mai multe procese sunt intentate în fiecare zi împotriva gigantului din Cupertino, după ce oficialii americani au recunoscut că micșorează frecvența de lucru a procesoarelor din iPhone. Deși argumentul oficial pentru acel gest a fost că ajută ca telefoanele vechi să nu se mai închidă din senin, foarte mulți internauți sunt convinși că de fapt a fost o practică agresivă de marketing. Apple te convingea fără să-ți dai seama că telefonul tău a devenit inutilizabil și trebuie înlocuit cu unul mai nou și mai scump.

Partea cea mai frustrantă este acele practici nici măcar nu au vizat doar aparate vechi, precum iPhone 5, 5S sau 6. Până și telefoanele iPhone 7 și iPhone 7 Plus lansate anul trecut au devenit mai lente odată cu lansarea iOS 11.2. Conform spuselor celor de la Apple, frecvența de lucru a procesorului din iPhone scade proporțional cu uzura bateriei din aparat. Astfel, dacă îți schimbi bateria, smartphone-ul tău ar trebui să fie la fel de sprinten ca în prima zi după achiziție.

Pentru a oferi mai multe lămuriri pe marginea acestui subiect arzător, cei de la Apple au publicat un comunicat pe site-ul oficial. În același document, ni se comunică faptul că bateriile de la iPhone vor fi înlocuite cu 29 de dolari în următoarea perioadă pentru doritori, o reducere semnificativă de la prețul standard de 79 de dolari. ”Nu am făcut și nu vom face niciodată ceva pentru a micșora intenționat durata de viață a niciunui produs Apple și nu am face ceva pentru degradarea experienței de utilizare pentru a forța clienții să-și facă upgrade.”

În mare parte, cei de la Apple și-au cerut scuze pentru confuzia creată, dar au explicat că gestul lor este unul care nu face decât să ajute utilizatorii de telefoane vechi să le folosească mai mult, în contextul în care bateriile uzate nu mai sunt capabile să ofere suficient curent unui procesor pentru ca acesta din urmă să funcționeze la fel ca în prima zi.

Scandalul iPhone-urilor lente a început să fie promovat în presă sub numele Batterygate, o referință nu foarte discretă la Watergate-ul anilor `70.