Primul avion electric ar putea veni de la Airbus și aceste companii globale

de: Bianca Prangate
03 12. 2017

Vehiculele electrice sunt viitorul transportului. Avem deja mașini și autobuze de acest fel, dar cu avioane electrice comerciale nu ne putem lăuda încă.

Companiile aeriene încearcă însă să schimbe acest lucru. În luna octombrie, Boeing a cumpărat compania de aeronave electrice Aurora Flight Sciences. Startupul Zunum Aero, care a fost sprijinit în trecut de Boeing, plănuiește să construiască avioane electrice hibride până în 2022.

Mai nou, Airbus, Rolls-Royce și Siemens au anunțat că vor da startul proiectului E-Fan X. Proiectul va face posibil pentru avioane să utilizeze propulsie electrică. Asta ar însemna ca turbinele de gaz ale avioanelor să fie înlocuite cu motoare electrice.

E-Fan X ar putea fi punctul culminant al proiectelor cu avioane electrice, potrivit lui Paul Eremenko, director tehnic Airbus. Acesta a spus: „Lecțiile pe care le-am învățat dintr-o lungă istorie a demonstrațiilor de zboruri electrice […] vor deschide drumul către un avion hibrid propulsat electric cu un singur culoar, care este sigur, eficient și economic”.

Cele trei companii vor fi fiecare responsabile de părți diferite ale proiectului. Airbus se va ocupa de controlul arhitectural al propulsiilor electrice și ale bateriilor, precum și integrarea cu controalele de zbor. Rolls Royce se va ocupa de motorul turbo și generatorul de doi megawați. Siemens va răspunde de motoarele electrice de doi megawați, unitatea de control electric, convertorul CC/CA și sistemul de distribuție a electricității.

„E-Fan X ne permite să ne bazăm pe bogăția expertizei electrice pentru a revoluționa zborul și să întâmpinăm a trei generație de aviație”, a spus Paul Stein, director tehnic Rolls-Royce. „E palpitant penttru noi, deoarece acest avans tehnologic va însemna că Rolls-Royce va  crea cel mai puternic generator de zbor din lume.”

Avionul E-Fan X va decola în 2020. Debutul lui îl va pune în competiție directă cu Eviation Aircraft, care poate transporta 9 pasageri pe distanța de 965 km după o singură încărcare.

Airbus va lansa în 2018 și taxi-uri zburătoare. NASA, la rândul său, va lansa în 2026 avioane ecologice pentru zboruri comerciale, în care a investit 43 de milioane de dolari.