Mașina zburătoare de la Airbus va ajunge în aer în 2017

Mașina zburătoare de la Airbus va ajunge în aer în 2017
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
11:00 14.11.2017

Mai multe companii lucrează concomitent la o mașină zburătoare, dar AirBus se pregătește să înceapă testele cu modelul său în acest an.

Majoritatea filmelor SF din ultima jumătate de secol, în momentul în care au vrut să recreeze atmosfera orașelor din viitor, au inclus mașini zburătoare. Respectivele creații nu aveau neapărat abilitatea de a se deplasa în egală măsură pe sol și aer, dar puteau fi manevrate cu ușurință. În plus, aterizau și decolau vertical de pe loc, fără să aibă nevoie de prea mult spațiu. Din acest punct de vedere, erau similare cu un elicopter.

Dacă testele vor fi încununate de succes, nu ar trebui să așteptăm mai mult de câțiva ani până când o mașină zburătoare de la AirBus va putea fi achiziționată. Nu de alta, dar se află într-un stadiu evoluat de dezvoltare, iar testele interne au fost în mare parte încununate de succes.

Cu numele de cod Vahana, Airbus a început să lucreze la prima sa mașină zburătoare în 2016 prin intermediul unui subsidiar din Silicon Valley. Pe termen lung, proiectul speră să se reflecte în realizarea unor flote de autovehicule menite pentru orașele în care traficul incredibil de aglomerat este o problemă gravă. Atunci, noile mașini te vor ajuta să ajungi rapid dintr-un colț într-altul al orașului, decolând și aterizând de pe acoperișele blocurilor.

Până de curând, creația celor de la AirBus nu a putut fi analizată decât prin prisma unor randări, dar în imaginea de mai jos se poate vedea foarte clar că mai multe prototipuri sunt gata de experimente în aer liber. Ca referință, merită reținut că Boeing și Uber lucrează la proiecte similare.

Din ce putem desluși din poză, noile mașini zburătoare par să includă loc pentru o singură persoană. Rămâne să le vedem în acțiune până la finele acestui an. Demonstrațiile vor fi organizate în Pendleton, Oregon. Dacă totul merge bine, autovehicolul intitulat Vahana ar trebui să ajungă în trafic în 2020.

airbus-flying-car

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI