Premiera de la Airbus care ar putea ajuta enorm industria transporturilor

de: Răzvan Băltărețu
14 09. 2017

Printarea 3D încă are viitor, iar anunțul Airbus ne arată că următoarele vehicule de transport ar putea profita foarte mult de pe urma acestei industrii. 

Airbus a instalat în premieră o piesă printată 3D pe un A350 XWB produs în serie. Componenta a fost „fabricată” prin tehnologia additive-layer manufacturing (ALM) și face parte din pilonul aeronavei, secțiunea de joncțiune dintre aripi și motoare. Acesta este primul pas spre calificarea unor componente mai complexe imprimate 3D, care urmează să fie instalate pe aeronave produse în serie.

Componentele tipărite 3D se află deja pe unele dintre aeronavele de testare Airbus A320neo și A350 XWB. Acestea includ părți metalice de cabină imprimate și conducte de aerisire. Odată cu această premieră putem spera că acea mașină zburătoare gândită de Airbus ar putea deveni realitate. 

Printarea 3D așa cum este cunoscută în prezent a fost cel mai des folosită pentru a arăta cam care sunt opțiunile. Însă odată cu pasul făcut de Airbus poate fi extinsă aplicabilitatea și am putea avea vehicule construite mai rapid, cu componente mai bune. Cele mai mari aplicații pentru imprimarea 3D au folosit până acum plastic, dar printarea metalului este cea cu adevărat importantă.

Pe lângă demersul Airbus, Boeing este altă companie din domeniul transporturilor care încearcă să folosească tehnologia în procesele sale de fabricație. La începutul anului am aflat despre cum corporația a început deja să se folosească metoda de printare 3D și alte procese de fabricație. Atunci știrea era despre sateliți modulari. Partea negativă a acestora este durabilitatea lor scăzută, de doar șapte sau opt ani, de două ori mai mică decât în cazul celor asamblați manual.