Airbus vrea să construiască un elicopter cu aripi [VIDEO]

Airbus vrea să construiască un elicopter cu aripi [VIDEO]

Airbus a expus un nou concept de elicopter în cadrul show-ului aviatic de la Paris. Acesta le-ar putea oferi operatorilor tot ce își doresc, de la viteză foarte mare la versatilitate și economie.

Conceptul nou de elicopter cu aripi se numește Racer și dispune de un motor rotativ convențional, asistat de două elici mai mici plasate pe aripile acestuia. Ele au rolul de a asigura o portanță crescută. Noul model Airbus poate ajunge la 400 de kilometri pe oră în condițiile în care va putea decola ca un elicopter normal.

Racer este bazat pe un prototip mai vechi al companiei franceze, X3, care a setat și un record mondial de viteză pentru elicoptere. El a atins 463 de kilometri pe oră în zbor orizontal, în 2013. La fel ca și X3, Racer se folosește de elicea principală doar pentru decolare și zbor la punct fix. După tranziția la zbor orizontal, aceasta trece într-un fel de stand-by, lăsând celelalte elici mici de pe aripi să preia din treaba ei. Racer se folosește de două motoare Safran care sunt plasate spre spatele aeronavei pentru a oferi confort auditiv pasagerilor.

Pentru a reduce și mai mult zgomotul motoarelor, Airbus a renunțat complet la unul dintre acestea. Rotorul stabilizator pe care îl putem vedea în spatele elicopterelor convenționale a fost înlocuit cu o coadă asemănătoare celor de pe avioane. Astfel, stabilitatea în timpul zborului va fi menținută cu ajutorul celor două elici plasate în spatele aripilor lui Racer, notează Engadget.

Noul model lansat de Airbus va putea zbura cu 50% mai rapid decât elicopterele convenționale cu un cost mai ridicat doar cu 25%. Asta înseamnă că operatorii care vor decide să achiziționeze acest elicopter cu aripi vor economisi cu 20% mai mult la fiecare pasager care apelează la serviciile lor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: