Această tânără cercetătoare ar putea fi următorul Einstein

de: Ioana Bîrsan
19 03. 2017

Cercetările Sabrinei Pasterski ar putea schimba percepția actuală pe care o avem asupra Universului, iar mintea sa excepțională, de sorgintea celor mai mari oameni de știință ai lumii, îi va câștiga un loc aparte în manualele de istorie și fizică ale generațiilor viitoare.

Cele mai strălucite minți de la MIT se ocupă de cercetări în mai multe domenii ale științei. Nu doar că aceștia se chestionează cu privire la fundamentele și natura Universului, dar se ocupă și de construcțiile complexe ale unor gadget-uri science-fiction și ale navelor spațiale.

Sabrina Pasterski pare să se fi potrivit acestui mediu încă de mică. La doar 14 ani, aceasta construiește un avion care funcționează pe baza unui singur motor, o realizare excepțională nu doar din pricina faptului că avem de a face cu un copil de o vârstă atât de fragedă, dar și pentru că avem în față o fată, conform ozy.com.

Deși în 2017 oamenii de știință de genul feminin nu sunt o raritate sau o surpriză pentru nimeni, Pasterski devine o figură nu doar pentru că invenția sa este aprobată, dar și pentru că reușește să atragă atenția profesorilor de top ai MIT și Harvard. Acum, cu nouă ani mai târziu, aceasta este deja absolventă a MIT și candidat la un doctorat în fizică la Harvard.

Aceasta explorează unele dintre cele mai provocatoare și complexe probleme ale fizicii, urmând calea pavată de cercetători precum Stephen Hawking și Albert Einstein, care au avut același traseu intelectual începând cu perioada copilăriei și care a continuat în adolescență. Cercetările Sabrinei Pasterski includ incursiuni în teoriile despre găurile negre, despre natura gravitației și problema timp-spațiu (tratată și aprofundată și de Isaac Newton). O atracție particulară pe care aceasta o are și pe care vrea să o aprofundeze pe viitor este conceptul de „gravitație cuantică”, care explică fenomenul gravitației în contextul mecanicii cuantice. O descoperire în cadrul acestui domeniu ar putea să schimbe în mod dramatic înțelegerea pe care o avem cu privire la apariția și funcționarea Universului.

Dacă asta nu vi se părea suficient, Sabrina Pasterski a reușit să atragă atenția prin proiectele sale ambițioase unora dintre cele mai mari și strălucite minți de la NASA. Printre aceștia se numără și Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, dezvoltatorul de nave spațiale și cel care se află în spatele construcției Blue Origin.

Deși realizările ei ne lasă cu gura căscată, doi profesori de renume de la MIT, Allen Haggerty și Earll Murman, au rămas șocați uitându-se la aceasta cum își construiește avionul: „potențialul său atinge cote maxime”. Drept dovadă, aceasta a absolvit cu cel mai mare punctaj posibil.

Pentru Sabrina Pasterski, fizica nu este o datorie sau o muncă pe care se vede nevoită să o ducă la îndeplinire, ci aceasta menționează că „fizica în sine este suficient de interesantă” și nu este o posibilă carieră, ci ceva mult mai mult: „Când ești obosit, te culci, iar atunci când nu ești obosit, faci fizică”.