16 mart. 2017 | 16:11

Mașinile vor putea să comunice între ele mulțumită acestei inovații

AUTO
Mașinile vor putea să comunice între ele mulțumită acestei inovații

Deși se prevedea deja de ceva vreme, mașinile vor avea în sfârșit abilitatea de a comunica între ele, iar Cadillac este prima companie care propune o astfel de tehnologie inovatoare.

Inginerii numesc această tehnologie comunicarea între vehicule, iar General Motors și Uncle Sam o numesc viitorul siguranței pe șosele. În mod cert, inovația vine ca o metodă în plus de creștere a siguranței pe șosele, mai ales că în ultimii ani numărul accidentelor a crescut considerabil, conform Wired.

Astăzi, tehnologia va avea puterea de a salva acele vieți nevinovate care pier anual din pricina coliziunilor care, de cele mai multe ori, nu pot fi evitate. Comunicarea între vehicule le va permite să cunoască cu exactitate traiectoria și poziția lor pe drum, astfel încât se pot avertiza reciproc în cazul în care sesizează posibilitatea unui accident rutier.

Deși ne încântă peste măsură această inovație, din păcate doar deținătorii modelului Cadillac CTS din 2017 vor avea implementată această funcție. Însă ne putem aștepta ca pe viitor tehnologia să faciliteze tot mai mult comunicarea între toate mașinile, iar deținătorii trebuie să plătească la schimb o sumă de 300 de dolari pentru a dispune de această funcție. Ceea ce nu e mult dacă ne gândim că permite salvarea de mii de vieți.

Tehnologia, conținută de un modul discret și de antena CTS-ului, poate transmite aproximativ 1,000 de mesaje la fiecare secundă oricărui alt vehicul echipat cu aceeași funcție și care se află la 300 de metri distanță. Iar mesajele trimise sunt scurte și cuprinzătoare, iar în cazul situațiilor de panică ele devin ceva mai interesante: „Am pus o frână bruscă”, ”Mi-au sărit airbag-urile” și așa mai departe.

Producătorii de mașini, precum Tesla și Audi, le oferă deja autovehiculelor posibilitatea de a comunica între ele, dar pe baza semnalului radar. Un astfel de sistem depinde foarte mult de ceea ce face mașina din față, în schimb comunicarea între vehicule implementată de Cadillac este mult mai rapidă și eficientă pentru că automobilul din față îi spune mașinii în care te afli ce să facă.

Astfel, chiar dacă în starea de față tehnologia este valabilă doar pe ultimul model de Cadillac, ea nu este în zadar, căci un procent mic de oameni vor fi totuși salvați anual mulțumită acestui mecanism.

Rămâne de văzut în ce măsură comunicarea între vehicule pe această cale va deveni relevantă. Vehiculele autonome nu vor avea neapărată nevoie de aceasta, mai ales pentru că ele se vor folosi de inteligența artificială, lidar, și de camere pentru a detecta în permanență unde se află și ce se petrece în imediata lor apropiere.