Această baterie cu curgere alimentează și răcește procesoarele simultan

de: George Stanciu
21 03. 2017

Cercetătorii de la IBM și ETH Zurich au reușit să creeze o baterie cu curgere care îndeplinește două sarcini în același timp.

Această baterie reușește nu doar să ofere energie electrică unui cip, dar îl și răcește în același timp, reușind să disipeze mai multă căldură decât produce. Astfel, cipurile ar putea deveni mai mici și mai eficiente, dar o astfel de baterie ar putea ajuta și la crearea unor panouri solare care își stochează propria energie, sau dispozitive care ar putea fi folosite pentru monitorizare la distanță, fără nevoia unei surse externe de energie.

Bateriile cu curgere, sau bateriile redox, folosesc electroliți lichizi și, de obicei, sunt folosite la scară largă, pentru a stoca energie. Spre exemplu, o astfel de baterie cu curgere a fost creată de cercetătorii de la Harvard, aceasta rezistând până la 10 ani cu degradare minimă.

Crearea unei baterii suficient de mici pentru procesoare reprezintă o provocare, totuși. Echipele de la ETH Zurich și IBM au reușit să găsească două lichide care sunt ideale atât ca electroliți, cât și ca agenți de răcire, pentru a disipa căldura procesoarelor în același circuit. ”Suntem primii care reușim să construim o baterie care combină alimentarea cu energie și răcirea, la dimensiuni atât de mici”, spune studentul doctorand Julian Marschewski, citat de engadget.com.

Cu ajutorul printării 3D, echipa a creat un sistem de microcanale care alimentează sistemul cu electroliți folosind o putere foarte mică de pompare. Sistemul generează 1,4 wați pe centimetru pătrat și reușește să elimine mai multă căldură decât produce, astfel încât răcirea unui procesor poate fi asigurată cu ușurință.

Bateria trebuie să genereze mai multă electricitate decât reușește momentan, astfel că ideea va merge de la cercetare către îmbunătățire. Cu toate acestea, echipa crede că o astfel de baterie poate avea destule aplicații, chiar și pentru lasere care necesită răcire internă.