Telefoanele viitorului ar putea funcționa pe bază de zahăr

de: Bogdan Cristea
20 03. 2016

Cercetătorii americani testează de ceva timp bateriile alimentate cu zahăr.

Este bine știut faptul că marea problemă a smartphone-urilor în ziua de astăzi este autonomia slabă a bateriilor folosite. Din această cauză, echipe de cercetători din toată lumea lucrează de ceva vreme pentru crearea unor acumulatori mai buni. Cei de la MIT, de exemplu, s-au gândit la o soluție foarte interesantă: implementarea unor baterii pe bază de zahăr. Într-adevăr, acestea ar putea avea, în cel mai bun caz, o autonomie la fel de bună precum modelele din ziua de azi. Dar în cazul în care nu aveți acces la o priză sau la un încărcător, puțin zahăr s-ar putea să va garanteze câteva ore de folosire în plus.

Oricât de interesantă ar părea această tehnologie, trebuie să știți că nu este prima oară când auzim de ea. În urmă cu aproximativ doi ani de zile, menționam că, spre deosebire de alte tehnologii, ca pilele de hidrogen sau celulele cu metanol, soluția de zahăr folosită în aceste celule nu este explozivă sau inflamabilă. Conofrm site-ului BGR, cercetătorii de la MIT au încălzit nanotuburi de carbon, pentru a produce energie, folosindu-se doar de zahăr.

În trecut, din acest proces nu rezulta decât o cantitate mică de energie. Acum, un profesor se pare că a reușit să-l îmbunătățească, obținând o cantitate de o mie de ori mai mare. ”În aceste fotografii, de sus în jos, putem vedea cum un înveliș de zahăr peste un fir fabricat din nanotuburi de carbon este aprins în partea din stângă, arzând de la un capăt la celălalt. Pe măsură ce încălzește firul, învelișul împinge un val de electroni în interiorul acestuia, convertind căldura în electricitate”, scriu cei de la MIT într-o lucrare științifică recentă.

Eficiența, în prezent, se pare că este de 1%, aproape la fel de mare precum cea a bateriilor din ziua de azi. Pentru moment, tehnologia a fost folosită doar pentru alimentarea unor lumini LED, dar ar putea fi folosită în viitor și în misiunile în spațiu.