23 ian. 2014 | 17:50

Baterii cu zahăr: ultima găselniță pentru creșterea autonomiei

ACTUALITATE
Baterii cu zahăr: ultima găselniță pentru creșterea autonomiei

”Halatele albe” de la Virginia Tech lucrează la dezvoltarea unor baterii cu zahăr, despre care spun că pot stoca de 10 ori mai multă energie decât cele convenționale.

Baterii pe baza de zahar

Bio-bateriile ce folosesc proprietățile de stocare a energiei oferite de zahăr ar putea deveni realitate în mai puțin de 3 ani, spun cercetătorii de la Virginia Tech. Aceste baterii cu zahăr pot stoca, la aceeași dimensiune, de 10 ori mai multă energie decât bateriile convenționale Litiu-Ion, care alimentează toate dispozitivele mobile la momentul de față.

”Zahărul este componenta perfectă de stocare a energiei, care se regăsește în natură, așadar este logic să folosim această energie într-un mod ecologic, pentru a produce o baterie.” spune Percival Zhang, profesor în inginerie și biologie.

Bateria folosește același principiu ca alte celule de energie, modificând substanța utilizată la nivel de molecule și eliberând energia electrică. Amidonul prezent este transformat în maltodextrină, deja disponibilă ca aditiv alimentar, care, la rândul ei, este separată în alte 13 enzime. Procesul eliberează o cantitate semnificativă de electroni, care pot fi folosiți pentru a geera energie electrică. Rezultatul principal al acestui proces este apa, un produs desigur ecologic.

Spre deosebire de alte tehnologii, ca pilele de hidrogen sau celulele cu metanol, soluția de zahăr folosită în aceste celule nu este explozivă sau inflamabilă, fiind candidatul ideal pentru alimentarea dispozitivelor mobile. Reîncărcarea acestor baterii cu zahăr este posibilă doar prin adăugarea… zahărului.

Ce ne facem însă cu apa rezultată din acest proces chimic complex? Aceasta este o întrebare la care cercetătorii nu au încă un răspuns. O idee ar fi să o folosească pentru răcirea componentelor interne ale smartphone-ului, asemănător modului în care se procedează la computerele high-end. O idee interesantă, însă vom vedea în 3 ani dacă această tehnologie se va dovedi a fi viabilă și va fi implementată.