Trei documentare Netflix pe care nu trebuie să le ratezi
Netflix oferă o gamă destul de largă de producții din care să alegi, iar dacă te-ai plictisit de filme și seriale, poate că ar fi o idee să te orientezi către documentare.
Dacă ești tipul de om care preferă să dobândească noi cunoștințe mai degrabă prin vizionarea unui material video bine construit și documentat decât prin citit, îți va plăcea mini-lista noastră. Suntem siguri că mai sunt și alte documentare foarte interesante în „biblioteca” Netflix, dar deocamdată vă vorbim doar despre trei dintre ele.
Documentar Netflix – The True Cost
Ca să fiu sinceră, am aflat de acest documentar absolut întâmplător, grație The Guardian. Anul trecut, Lucy Siegle i-a făcut o recenzie pe care a numit-o „De ce nu toate documentarele despre modă trebuie să fie drăguțe”. Am citit doar în linii mari review-ul, pentru că subiectul m-a convins din prima și am vrut să fiu surprinsă.
The True Cost este o poveste despre haine, dar nu în stilul cu care ne-au obișnuit producțiile legate de aceeași temă. E vorba despre hainele pe care le purtăm, despre oamenii care le fac și despre ce se întâmplă după cortinele industriei. Oamenii care lucrează câte 50 de ore aproape fără oprire în fabricile de unde ies tricourile noastre au, în anumite situații, un salariu de 10 dolari pe lună. Ce plătim, de fapt, atunci când ne cumpărăm un articol vestimentar? Cât din sumă revine calității și cât revine etichetei?
Documentar Netflix – Fed Up
Acest documentar prezintă efectele pe care zahărul le are asupra organismului uman, cu argumente extrase din interviuri cu nutriționiști și oameni de știință. Nu e prima oară când aflăm că zahărul procesat este extrem de nociv, dar ni se arată încă o dată cât suntem, de fapt, de ignoranți și de nepăsători.
Cele 92 de minute ale documentarului includ interviuri cu copii supraponderali și cu părinții acestora, care nu au nici cea mai vagă idee de ce dieta și sportul nu îi ajută să slăbească. De exemplu, o mamă e întrebată cum își ajută fiul să slăbească, iar răspunsul ei e surprinzător: îi dă Hot Pockets (n.red.: alimente semipreparate) cu mai puține calorii, în locul celor obișnuite.
Documentar Netflix – Zeitgeist: Addendum
Cuvântul Zeitgeist descrie climatul intelectual, cultural, etic şi politic al unei ere sau a unei tendinţe. În germanǎ, cuvântul are mai multe straturi de semnificaţii decât în traducerea englezǎ, inclusiv faptul cǎ Zeitgeist se poate referi doar la evenimente din trecut. „Zeitgeist: Adaos” (Zeitgeist: Addendum) este un film documentar din 2008 produs şi regizat de cǎtre Peter Joseph.
Zeitgeist Addendum încearcǎ sǎ localizeze cauzele fundamentale ale corupţiei sociale în care trăim, în timp ce oferă o soluție. Aceastǎ soluţie nu este bazată pe moralitate, politică, legi , ci mai degrabǎ pe o înţelegere diferită a modului în care funcționează societate. Se vorbește despre un nou sistem social, puternic influențat de munca lui Jacques Fresco, un designer futurist, inventator care a pus bazele comunitǎţii Venus, din Florida, care nu seamănă cu nimic din ceea ce cunoaștem noi.