Top 10 extensii pentru Chrome cu adevărat utile

de: Alexandru Puiu
31 03. 2016

S-ar putea să aveți deja câteva extensii în browser-ul vostru favorit, dar există întotdeauna loc de mai bine, de aici și motivul pentru un top 10 extensii pentru Chrome. 

Extensiile de browser, indiferent dacă sunt instalate în Chrome, Firefox, Internet Explorer sau orice alt browser, vă fac viața semnificativ mai ușoară. Subit, aplicația în care vă petreceți cea mai mare parte a zilei, indiferent în ce scop, poate să îndeplinească un pic mai multe funcții. Experiența navigării pe internet capătă mai multe valențe, iar în loc să instalați un program dedicat, care să ruleze în fundal în permanență pentru o anumită activitate, aveți un progrămel mai mic, ancorat în browser, care îndeplinește exact aceeași funcție, dar cu un consum de resurse hardware mai scăzut. În plus, aproape toate extensiile sunt gratuite, un motiv în plus pentru a le experimenta pentru zece minute sau câteva zile.

Există foarte multe extensii pentru Chrome. Acestea se găsesc în Chrome Webstore, iar respectivul magazin virtual poate fi accesat din meniul browser-ului, din colțul din dreapta sus, printr-un click pe cele trei liniuțe orizontale, la secțiunea More tools – Extensions și Get More Extensions, în partea de jos a noii ferestre. Alternativa implică să accesați adresa chrome.google.com/webstore/ și veți ajunge în exact același meniu. Extensiile sau add-on-urile sunt surprinzător de variate ca funcționalitate. În principiu, sunteți liberi să experimentați cât mai multe dintre ele, iar posibilitatea să se întâmple ceva rău este aproape nulă. Nu de alta, dar majoritatea sunt testate de inginerii Google înainte să ajungă în WebStore. Mai jos voi detalia extensii pentru Chrome pe care le am eu instalate la această oră, indiferent dacă le folosesc sau nu în fiecare zi. Utilitatea lor, bănuiesc că este legată și de ce faceți voi pe internet, dar ar fi recomandabil să știți că există, măcar cu scopul de a înțelege mai bine diversitatea extensiilor.

1. Unlimited Free VPN – Betternet

Una dintre multele extensii cu rol de VPN în browser, Betternet este soluția cea mai rapidă și complet gratuită pentru a accesa conținut online indisponibil în zona în care vă aflați. Indiferent dacă este vorba de Netflix, Hulu, Spotify sau orice alte serviciu online, toate acestea pot fi consumate în pace după instalare. Opțional, puteți alege una dintre celelalte țări în care vă doriți transferată locația virtuală, dacă SUA nu vă rezolvă problema.

2.Dmail

Ar putea părea un pic ciudată această extensie, dar utilitatea ei este uimitoare. În mod practic, beneficiați de posibilitatea trimiterii de email-uri pe Gmail cu termen de valabilitate. Astfel, după instalare, din colțul din dreapta jos al ferestrei de compunere a unui email, alegeți momentul exact în care acel mesaj pe care l-ați expediat se va autodistruge. Indiferent dacă este vorba de o oră, o zi, o săptămână sau niciodată, mesajele trimise prin intermediul Dmail se evaporă în conformitate cu specificațiile definite de voi.

3. Easy Reader

Printre multe alte extensii pentru Chrome care încearcă să facă minuni, Easy Reader vă surprinde prin simplitate. Practic, este cel mai facil mod prin care un articol încărcat de poze și reclame devine semnificativ mai ușor de citit. Este suficient să dați un click pe butonul aferent Easy Reader din bara de meniu și un al doilea click pe zona din pagină pe care o doriți transformată. Imediat, articolul va căpăta o formă similară cu cea reprodusă în captura de ecran de mai sus. Dacă aveți un pic de răbdare, puteți defini cu precizie formatul textului folosit la transformarea în Easy Reader, de la dimensiune, până la font și culoare.

4. Google Cast

Indiferent dacă ați achiziționat un Google Chromecast sau aveți un Smart TV cu Android ce include nativ funcția de Casting, extensia Google Cast instalată în Chrome pe un Mac sau PC este obligatorie. Aceasta vă permite să vă oglindiți tot conținutul din fereastra voastră de browser pe marele ecran. Partea de configurare este minimă și nu trebuie decât să vă alegeți destinația și, eventual, rezoluția conținutului oglindit pe televizor. Prezența tuturor echipamentelor implicate în aceeași rețea locală este de asemenea obligatorie.

5. Pinterest Tab

În principiu, aceasta este o extensie, în mod exclusiv, de ordin estetic. Nu prea face mare lucru la prima vedere, decât să vă înlocuiască fereastra menită introducerii unei adrese noi cu un set de fotografii de înaltă rezoluție din domeniile voastre favorite. Pentru că are însă Pinterest în titlu, este foarte ușor să vă salvați și voi sursa acelor imagini printre propriile colecții de pin-uri. În plus, în colțul din stânga jos puteți opta pentru afișarea programărilor din calendar și, în mijlocul ecranului vedeți ora exactă flancată de ora la care a apus și a răsărit soarele în acea zi. În cazul în care vă doriți imagini noi, puteți folosi butoanele de configurare din dreapta sus.

6. Session Buddy

Niciodată nu am fost încântat de sistemul de semne de carte integrat nativ în aproape orice browser modern. Cu Session Buddy nu veți mai pierde niciodată o pagină web accesată în urmă cu câteva săptămâni, deoarece puteți pune la păstrare dintr-o singură atingere, sute, dacă nu mii de adrese. Acestea din urmă sunt ordonate cronologic, prin defalcarea ferestrelor la momentul salvării. La fel de ușor, pot fi și restaurate în prim plan, în grup sau câte una. Ca o alternativă, după câteva minute sau câteva săptămâni, în spatele aceluiași buton, veți găsi și sesiuni de browsing salvate automat, fără intervenția voastră. Redenumiți-le, importați-le sau exportați-le, în funcție de nevoie.

7. StayFocusd

Mai ales dacă meseria voastră vă obligă să stați foarte mult în fața un computer, StayFocusd integrează toate ingredientele de care aveți nevoie pentru a vă ține de treabă. După configurarea inițială, care s-ar putea să dureze câteva minute, puteți alege cât timp aveți voie să pierdeți pe Facebook, YouTube sau orice alt website care vă afectează productivitatea în timpul unei zile de lucru. Dacă petreceți timp pe pagini de știri în interes de serviciu, le puteți adăuga într-o listă albă. Paginile periculoase le puteți adăuga într-o listă neagră. Prin intermediul unor jocuri, puteți face foarte dificilă modificarea setărilor inițiale, pentru ca StayFocusd să-și facă cu adevărat treaba.

8. Super Netflix

Dacă petreceți foarte mult timp pe Netflix în interiorul unei ferestre de browser, nu sunt multe extensii pentru Chrome care să îmbunătățească semnificativ experiența de vizionare. Super Netflix este excepția de la regulă și, cu toate că am explicat într-un material separat cum puteți folosi extensia pentru a vă uita la filme cu subtitre în română, mai are câțiva ași în mânecă. Practic, instalarea ei se reflectă în câteva butoane suplimentarea în fereastra de vizionare. Printr-un click pe litera I integrată într-un triunghi în dreapta sus, puteți vedea un amalgam de detalii tehnice despre sesiunea de streaming inițiată. Roata dințată de sub acel triunghi vă permite să impuneți calitatea fluxului video pe care îl vizionați, o funcție care lipsește cu desăvârșire din interfața implicită a serviciului web.

9. TabJump

Este incredibil de ușor să închideți un tab din greșeală fără să mai știți exact adresa web pe care erați. De asemenea, este foarte ușor să vă treziți că aveți un număr semnificativ de tab-uri deschise, fără o evidență clară a conținutului afișate în fiecare. În astfel de situțaii, TabJump face minuni. Printr-un click pe săgeata verde din bara de adresă care apare după instalarea extensiei, puteți vedea taburile închise recent, pe cele accesate mai des și nu numai. Dacă ați deschis un tab de care aveți nevoie pentru o perioadă îndelungată de timp, îl puteți bloca să rămână deschis, printr-un click pe lacătul din dreapta sus.

10. ToggleLink

Imaginați-vă că vă străduiți să selectați câteva cuvinte dintr-o frază sau un buton, iar activitatea voastră banală devine subit foarte complicată deoarece are în prim plan un link, o scurtătură către o altă pagină web. În mod obișnuit, când încercați să selectați câteva caractere dintr-un link mai complex, se selectează automat întregul link. Cu extensia ToggleLink instalată, este suficient să poziționați cursorul peste respectivul text și să apăsați tasta Shift. Timp de aproximativ 5 secunde, link-ul va fi eliminat și veți rămâne doar cu textul de interes pe care îl puteți selecta și copia cu ușurință în altă parte. La expirarea timpului, link-ul va reveni. ToggleLink va apărea automat și în meniul contextual, atunci când veți face click dreapta oriunde într-o pagină web.