23 feb. 2016 | 18:28

Netflix aduce în 2016 mai mult conținut propriu în format HDR

ACTUALITATE
Netflix aduce în 2016 mai mult conținut propriu în format HDR

După ce a făcut o vâlvă imensă la noi în momentul în care a devenit disponibil în toată lumea, Netflix a decis să nu se oprească aici și să meargă mai departe.

Netflix deja oferă conținut în format 1080p și 4K, dar chiar și așa, calitatea programelor oferite de aceștia merită îmbunătățită. În acest sens Netflix a anunțat cu ocazia MWC 2016 planurile pe care le are pentru anul 2016, care includ implementarea tehnologiei HDR (high dynamic range) pentru toate serialele produse intern. Tehnologia HDR vine cu o luminozitate mai mare a imaginilor capturate de o cameră de filmat (sau fotografiat) pentru a oferi o gamă de culori mai apropiată de cea cu care creierul și ochiul uman sunt familiarizați. Această tehnologie va oferi imaginilor capturate la rezoluții 1080p și mai ales 4K o calitate excepțională.

Deși televizoarele care suportă această tehnologie sunt puține, Netflix vor să fie siguri că o eventuală creștere în număr a dispozitivelor care suportă această tehnologie va fi susținută de materialele video oferite de serviciul de video streaming.

Pentru început, Netflix plănuiște să introducă tehnologia HDR în grila sa de seriale precum Marco Polo și Daredevil. Chiar și așa, se pare că există o serie de impedimente. Printre acestea se numără viteza medie a Internetului care este prea scăzută pentru a susține materiale video HDR în calitate nativă. Din acest motiv, Netflix deja lucrează la o serie de algoritmi de compresie a semnalului video astfel încât să se ajungă la un compromis cât mai eficient între viteza de bandă a utilizatorului și calitatea materialelor video. Dacă aveți o viteză de descărcare de 16 sau 20 Mbps, e foarte posibil să nu aveți probleme deloc în redarea materialelor video HDR sau 4K.

Vorbind de 4K, Netflix dorește să crească nivelul de conținut video 4K la un total de 600 de ore în 2016, iar cei care dețin un Chromecast vor putea avea acces la un al doilea ecran în timpul proiecției, care să ofere informații despre filme în stil IMDB.

E interesant cum de poate Netflix să se extindă atât de mult, într-un timp așa de scurt (și cât mai poate s-o țină așa), dar așa cum am zis și mai înainte, programul merită.