Stephen Hawking: „Găurile negre sunt portaluri spre alt univers”

de: Andrada Bonea
09 06. 2016

Stephen Hawking e cunoscut pentru teoriile intrigante pe care le formulează, mai ales în legătură cu găurile negre.

Celebrul fizician susține teoria potrivit căreia universul nostru nu este unic, existând numeroase alte universuri. Dar lucrurile nu se opresc aici, pentru că „găurile negre sunt pasaje spre alte astfel de universuri”, susține Hawking într-un articol scris împreună cu Andrew Strominger, de la Universitatea Harvard și cu Malcom Perry, de la Universitatea Cambridge și publicat în ultimul număr al revistei Physical Review Letters.

Dacă un astronaut ar cădea într-o gaură neagră, el nu va rămâne blocat acolo. Desigur că nu ar putea reveni în Universul din care provine, dar va putea să se îndrepte spre un nou Univers, conform fizicianului britanic, care și-a expus această teorie în cadrul unei conferințe organizate la Universitatea din Stockholm.

„Existența istoriilor alternative legate de găurile negre sugerează că acest lucru ar fi posibil (…) Gaura trebuie să fie foarte masivă și dacă se și rotește ar putea deschide un pasaj spre un alt Univers. Însă nu am putea să ne mai întoarcem în Universul nostru. Așa că, oricât de mult mi-ar plăcea ideea să zbor în spațiu, nu am de gând să încerc acest lucru”, a glumit savantul britanic.

Noua ipoteză lansată de Hawking este o încercare de a rezolva o problemă care frământă comunitatea oamenilor de știință de multă vreme: ce se întâmplă cu un obiect care trece de orizontul evenimentului unei găuri negre, locul de unde nici măcar lumina nu mai poate evada. Conform legilor fizicii, informația despre respectivul obiect trebuie păstrată, chiar dacă obiectul este distrus, iar acest paradox îi pune în încurcătură pe fizicieni de mai multe decenii.

Stephen Hawking este de părere că informația este păstrată în orizontul evenimentului, ceea ce înseamnă că nu „cade” niciodată prin gaura neagră. Astfel, un astronaut care ar fi atras de o gaură neagră ar putea să nu dispară cu totul și ar rămâne, probabil sub formă de hologramă „imprimată” pe orizontul evenimentului sau ar trece prin gaura neagră și ar ieși în altă parte, probabil într-un alt Univers. „Dacă vreodată veți simți că vă aflați într-o gaură neagră, nu vă dați bătuți. Probabil că există o cale de ieșire”, și-a încheiat Hawking discursul.

Acum nu mult timp, într-o discuție tot pe tema găurilor negre, Stephen Hawking a mai formulat o idee similară. Deși fizicienii considerau că materia este distrusă de forțele gravitaționale imense ale găurilor negre, Hawking i-a contrazis și, mai mult decât atât, a luat în calcul posibilitatea trecerii într-o altă dimensiune. Această teorie a fost expusă de Interstellar, pentru producția căruia Linda Obst a colaborat cu Kip Thorne, fizican care a studiat găurile negre zeci de ani.

Dacă ar fi adevărată, teoria ar rezolva paradoxul informației, care constituie încă un mister pentru oamenii de știință. În timp ce mecanica cuantică pretinde că nimic nu poate fi distrus, relativitatea generală spune că această variantă e cât se poate de posibilă. Poți citi mai multe despre asta aici.