24 iun. 2015 | 16:09

Interstellar, filmul care ar putea fi „profesor” pentru copiii tăi

ACTUALITATE
Interstellar, filmul care ar putea fi

Filmul Interstellar, este, fără îndoială, mult mai mult decât un film la care să te uiți când nu ai cu ce să îți omori timpul.

Dincolo de mesajul profund pe care îl transmite, filmul nu este doar un SF creat de o echipă cu multă imaginație, ci se bazează pe știință. Prin urmare, cercetătorii consideră că ar trebui ca elevii să îl vizioneze la orele de știință în școală, notează BBC.

Acțiunea filmului Interstellar este plasată în viitorul apropiat. Pământul e “pe moarte”, așa că un echipaj de astronauți caută o nouă planetă locuibilă. Călătoresc printr-o gaură de vierme, un tunel spațial care, potrivit Teoriei relativității, intermediază călătoria în timp. O „gaură de vierme”, în ciuda materialităţii extrem de sugestive a denumirii lansate de fizicianul John Wheeler, e doar un model matematic, un set de soluţii pentru ecuaţiile teoriei relativităţii generalizate a lui Einstein, fizic n-a fost vreodată observată.

[related]

Teoria a fost descrisă prima oară în 1935 de către Albert Einstein și Nathan Rosen. Kip Thorne, fizician la Institutul de Tehnologie din California, a studiat așa-zisele găuri de vierme zeci de ani. În mod deloc surprinzător, a fost implicat în turnarea Interstellar. Ideea a aparținut Lindei Obst, producător Hollywood, care i-a comunicat-o în 2005.

Bineînțeles, Thorne a îndrăgit ideea, așa că mai multe luni, el și Obst au discutat-o în amănunt. Pentru el, cel mai mult conta ca filmul să respecte știința, iar astfel audiența să aibă o idee despre lucrurile extraordinare care ar putea exista în univers.

Thorne nu a fost singurul om de știință implicat. Un grup de absolvenți ai Universității din California a făcut un video care arată ce ar putea să vadă o persoană în apropierea unei găuri negre. O gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafețe. Un alt video arată felul în care o gaură neagră curbează lumina din apropiere. Thorne a arătat aceste videoclipuri echipei de creație a efectelor speciale, care le-a folosit ca bază teoretică.

Copiii ar putea înțelege relativitatea mai ușor

Kirby susține că producătorii de filme se consultă de mult timp cu cercetătorii, oricât de surprinzător ar părea acest lucru pentru public. El numește această implicare din ce în ce mai mare a oamenilor de știință “fenomenul post-Jurassic Park”.

Cercetătorii consideră că elevii ar putea înțelege mai ușor ideea de relativitate, cu ajutorul Interstellar, potrivit American Journal of Physics. „Încă de când am început să lucrăm la film, am avut în minte ideea că e timpul să inspirăm generațiile mai tinere să vadă mai departe și să-și lărgească orizonturile. Sperăm că prin dramatizarea științei și transformarea ei în ceva distractiv, să inspirăm câțiva dintre astronauții de mâine”, a spus regizorul Christopher Nolan, foarte încântat de ideea introducerii filmului în școli.

Filmele devin din ce în ce mai bune la portretizarea științei în producțiile de succes. Acest lucru se datorează, în mare parte, inițiativei US National Academy of Sciences numită Science and Entertainment Exchange, cu ajutorul căreia producătorii de filme și oamenii de știință colaborează pentru realizarea producțiilor cu acuratețe științifică.