iPhone 7: a fi cel mai bun nu e întodeauna suficient [REVIEW]

de: Andrada Bonea
12 10. 2016

Apple a desemnat noile iPhone 7 și iPhone 7 Plus drept cele mai bune telefoane pe care le-a produs vreodată. Având în vedere faptul că noile vârfuri de gamă au venit cu o schimbare nu neapărat dorită cu ardoare de consumatori (lipsa mufei jack pentru căști) și alte câteva nu tocmai uluitoare, această autoproclamare e discutabilă.

Nu m-am situat niciodată în vreo tabără în acest „război” futil între iOS și Android, așa că părerea mea se va baza strict pe experiența de utilizare, nu pe vreo subiectivitate în ceea ce privește producătorul. Am avut ceva timp un iPhone 5 și am testat pentru o perioadă limitată un iPhone 6s și m-am înțeles excelent cu amândouă, doar că am simțit că pe termen lung relația mea cu Android ar funcționa mai bine decât cea cu iOS.

Totuși, îmi plac în continuare iPhone-urile și am rămas cu o slăbiciune pentru designul lor minimalist, așa că simțul meu estetic a început să danseze în momentul în care a ajuns varianta Jet Black a iPhone 7 în redacție. Un iPhone negru era un vis pe care îl aveam de mult timp. Bine, dacă ar fi să fiu 100% sinceră, un vis și mai frumos ar fi fost un iPhone negru cu mufă pentru căști, dar nimeni nu e perfect.

„Problema” care bântuie de ceva timp Apple e faptul că acum ceva timp, noul telefon lansat nu e niciodată atât de nou pe cât se pretinde. „În 2016, este evident chiar și pentru un ochi neantrenat că iPhone-ul nu mai este revoluționar. Este o îmbunătățire previzibilă, logică și, dintr-un punct de vedere, semnificativă, adusă modelului de acum un an. Acesta nu mai este un telefon după care să întorci privirea pe stradă când îl vezi la urechea cuiva. Nu de alta, dar dacă acel cineva nu are un iPhone 7 cu finisaj Jet Black sau Black, s-ar putea să-l confunzi cu modelul de acum doi ani. Oare doar diferența de culoare te mai poate face să diferențiezi între iPhone-uri?”, scrie colegul Alex, în acest editorial despre problema previzibilității îmbunătățirilor cu care vin telefoanele Apple de ceva timp.

Eu nu mă voi concentra pe acest aspect foarte mult, pentru că nu e ca și cum am avut absolut toate iPhone-urile din 2007 până astăzi, ca să mă deranjeze prea tare lipsa elementelor de noutate care să mă lase cu gura căscată. iPhone 7 e un telefon excelent, iar Apple nu a exagerat când a spus că e cel mai bun telefon pe care l-a lansat vreodată. Nu mi-e foarte clar, totuși, de ce compania se laudă cu ceva firesc și previzibil. Exista cineva care se aștepta ca iPhone 7 să fie mai slab decât iPhone 6s, încât faptul că Apple a dovedit contrariul merită specificat pe un ton glorios?

Review iPhone 7 – Introducere

După cum spuneam mai sus, în afară de consacratele variante Silver, Gold, Rose Gold, noul vârf de gamă vine cu încă două versiuni: Black matte și Jet Black, iar la noi în teste a ajuns cel din urmă. Înainte să vorbim despre marea bubă cu care vine această variantă absolut superbă a iPhone 7, să aruncăm o privire la specificații.

iPhone 7 standard are un ecran de 4,7 inci, care suportă o rezoluție de 1.334×750 de pixeli. De cealaltă parte, display-ul de 5,5 inci de pe iPhone 7 Plus este unul mai performant și suportă o rezoluție Full HD. Ambele versiuni se folosesc de noul procesor quad-core Apple A10 Fusion. Două nuclee ale acestuia sunt cu 40% mai rapide decât Apple A9, iar celelalte rulează la frecvențe mai mici și consumă de cinci ori mai puțină energie. De asemenea, GPU-ul este cu 50% mai rapid decât cel inclus în A9.

Testele benchmark l-au scos pe iPhone 7 drept fericitul câștigător al premiului I în ceea ce privește performanțele. Noul membru al familiei Apple și-a depășit toți rivalii, inclusiv pe Samsung Galaxy Note 7. Diferențele față de iPhone 6s din acest punct de vedere nu sunt spectaculoase, dar sunt suficient de mari încât să justifice un upgrade, în cazul în care te interesează atât de mult partea asta. iPhone 7 e cu 20% mai rapid decât predecesorul.

Alături de procesor, se află 2GB RAM (în cazul iPhone 7 standard) și 3GB RAM (în cazul iPhone 7 Plus). Cea mai remarcabilă diferență dintre cele două telefoane e camera foto: iPhone 7 Plus are doi senzori de 12 megapixeli pe spate, în timp ce iPhone 7 standard are unul singur. Ambele au, însă, aceeași cameră frontală de 7 megapixeli. Cât despre acumulator, acesta vine cu o capacitate de 1.960 mAh pentru iPhone 7 și unul de 2.910 mAh pentru iPhone 7 Plus. O îmbunătățire adițională pe care utilizatorii o așteptau de ceva timp este dublarea spațiului de stocare. Astfel, cel mai „slab” iPhone 7 din acest punct de vedere are 32GB, iar cel mai generos are 256GB.

iPhone 7 – Puncte Pro

Pe primul loc aș pune camera foto, care e printre cele mai bune pe care le-am testat vreodată pe un telefon. Senzorul are tot 12 megapixeli, precum cel al predecesorului iPhone 6s, dar deschiderea de 1.8 garantează poze mai bune în condiții de luminozitate scăzută. Am testat camera în toate momentele zilei, în toate condițiile de luminozitate și nu m-a dezamăgit. Culorile mi s-au părut foarte apropiate de cele naturale, fără să existe vreo problemă cu suprasaturația, iar acesta e un element-cheie pe care îl caut când mă interesez de camera unui telefon.

Motivul pentru care camera de pe iPhone 7 e atât de bună e că în cipul A10 Fusion este încorporat un procesor de semnal de imagine îmbunătățit, proiectat de Apple. Printre alte îmbunătățiri se numără focusul mai rapid, stabilizarea optică, tone mapping local și balansul de alb îmbunătățite.

Totuși, terminalul pe care l-am testat eu are un mic minus, care nu poate fi trecut cu vederea ușor de cineva cu „ochi de soacră”: softul pare să aibă o mică problemă cu amplificarea artificială a luminii, pierzând detalii în zonele mai întunecate, dar acest lucru se poate rezolva cu un viitor update.

Cât despre camera frontală de 7 megapixeli, e la fel de evidentă îmbunătățirea adusă în raport cu 6s. Totuși, dacă folosești blițul și ai și nenorocul de a fi poziționat într-o lumină care nu te flatează, ți se vor vedea absolut toate imperfecțiunile pielii. Chiar și cele pe care nu știai că le ai.

La capitolul video, iPhone 7 filmează 4K, iar stabilizarea optică își face simțită prezența. Prima oară când am testat componenta video, eram într-o mașină în mers, noaptea, colindând Bucureștiul. Chiar dacă nu mi-a ieșit tocmai o operă de artă, camera s-a descurcat atât de bine încât dacă aș fi văzut clipul publicat de cineva pe Facebook, nu mi-aș fi dat seama că e făcut cu un telefon. Poate că nu am filmat suficient la viața mea pentru a avea un ochi extrem de bine format, dred că oricine are o pasiune pentru video-uri scurte, în diverse momente, ar face o treabă excelentă cu noul iPhone.

Rezistența la apă. În sfârșit, Apple s-a alăturat producătorilor care scot de ceva timp telefoane rezistente la apă. Dacă ai două mâini stângi și obișnuiești să îți iei telefonul cu tine și când faci baie, să mai dai un mail între aplicarea șamponului și cea a balsamului, funcția aceasta e binevenită. Nu pot spune că l-am trimis pe respectabilul iPhone 7 la înot, dar l-am udat puțin și s-a comportat exemplar. Atenție, însă: iPhone 7 respectă standardul IP67, adică supraviețuiește cu brio dacă stă maximum 30 de minute la un metru sub apă. Compania avertizează și că dacă îl scapi în apă sărată, trebuie să îl speli în cel mai scurt timp cu apă potabilă și să îl lași la uscat câteva ore înainte să îl încarci. Cel mai bine e să îi crezi pe cuvânt la capitolul acesta.

Performanța. După cum am spus și mai sus, testele benchmark l-au scos pe iPhone 7 câștigător în ceea ce privește performanțele. Procesorul quad-core Apple A10 Fusion face, într-adevăr, diferența față de predecesorul dual core A9. Două nuclee ale noului A10 sunt cu 40% mai rapide decât Apple A9, iar celelalte rulează la frecvențe mai mici și consumă de cinci ori mai puțină energie. Într-adevăr, telefonul se mișcă impecabil, dar s-a întâmplat, de câteva ori, să aibă o mică întârziere în afișarea meniului după introducerea parolei de deblocare.

Ecranul. Apple s-a lăudat pe bună dreptate cu calitatea ecranului de pe iPhone 7. Deși nu a făcut tranziția de la LCD la Oled, așa cum se zvonea de ceva timp, displayul reproduce culorile cu o acuratețe remarcabilă, iar la luminozitate nici nu am simțit nevoia să umblu, pentru că mereu se adapta perfect condițiilor ambientale. iPhone 7 are aceași gamut de culoare precum standardul DCI-P3 întâlnit în majoritatea televizoarelor 4K de top. Pe scurt, orice afișezi pe ecranul acesta se va vedea impecabil și nu o să simți nevoia de rezoluție full HD decât dacă ești foarte cârcotaș.

Butonul Force Touch. Apple a schimbat total experiența de utilizare a tradiționalului buton de home, iar consumatorii au doar două opțiuni: fie vor iubi noul buton, fie îl vor detesta. Noul buton funcționează pe baza Force Touch și generează vibrații la apăsare, dând senzația de apăsare a unui buton fizic real. Cineva care a încercat iPhone 7 în aceeași perioadă mi-a spus că simte că i se dezmembrează telefonul în momentul în care îl apasă, dar mie mi-a plăcut senzația la nebunie. Așadar, e o chestiune subiectivă.

iPhone 7 – Puncte contra

Rezistența aproape nulă la zgârieturi. Încep cu acest dezavantaj, pentru că e cel care mi-a dat cele mai mari bătăi de cap. Carcasa telefonului e făcută din aluminiu, dar are deasupra un strat lucios, care se zgârie revoltător de ușor. Iar prin „revoltător de ușor” vreau să spun că se zgârie și dacă te uiți urât la el. Am protejat telefonul pe cât posibil, dar partea din spate tot a ajuns să arate de parcă ar fi purtat războaie grele. Cei de la Apple recomandă folosirea unei carcase pentru Jet Black, dar mi se pare că e absurd să îți cumperi un telefon atât de frumos și de elegant pentru a-l acoperi.

Lipsa mufei pentru căști. Din nou, o chestiune subiectivă. Poate că alții sunt pregătiți pentru un viitor în care totul e wireless și biata mufă de 3,5 milimetri e văzută ca fiind depășită, dar eu nu mă încadrez în această categorie. Cât despre căștile AirPod, mi se pare că arată ca niște capete de periuță de dinți electrică, pe care nu prea aș fi dispusă să dau 160 de dolari. Desigur, există și opțiunea adaptorului pentru căști obișnuite, care se introduce în mufa Lightning, dar nici el nu e cel mai frumos din lume și mi se pare că îți complică inutil existența.

Bateria. Chiar dacă reprezintă un upgrade față de iPhone 6s, bateria de 1960 de mAh nu e un punct forte al iPhone 7, mai ales dacă luăm în calcul producătorii rivali. Dacă ești tipul de om care folosește intens telefonul, nu scapi fără două încărcări pe zi. Cât despre comparația cu competitorii, poți citi mai multe despre asta aici.

Concluzie – iPhone 7

Îmbunătățirile pe care Apple le-a adus sunt previzibile și poate ar fi generat un șoc pozitiv ceva mai mare dacă ar fi fost implementate pe iPhone 6s, cu condiția să fi fost păstrată mufa pentru căști, peste a cărei lipsă nu pot trece. iPhone 7 e, într-adevăr, cel mai bun telefon pe care Apple l-a produs vreodată, dar acest lucru nu e suficient și nici nu ar trebui să i se acorde o medalie pentru asta.

iPhone 7 este disponibil la evoMAG.