Pentru comunicarea cu studenții, un profesor a folosit un asistent virtual

de: Alexandru Puiu
09 05. 2016

Exceptând mesajele spam, în momentul în care primiți un răspuns la un email, v-ați aștepta ca în spate să fie o persoană reală și nu un asistent virtual. 

Deși am ajuns să considerăm că Siri, Google Now sau Cortana au abilitate destul de bine pusă la punct de a răspunde la un număr semnificativ de întrebări, nimeni nu se aștepta ca un profesor să apeleze la un asistent virtual pentru a comunica mai rapid cu studenții. Se pare însă că exact asta a făcut un profesor universitar de la Georgia Institute of Technology.

Ashok Goel, pe parcursul unei perioade destul de lungi, și-a păcălit studenții că ar fi foarte activ online. În realitate, s-a bazat pe un asistent virtual pentru a-i notifica în privința unui număr semnificativ de subiecte și pentru a-i responsabiliza când vine vorba de respectarea termenelor de predare.

În loc să stea toată ziua în fața unui calculator pentru a răspunde la mesaje, Ashok Goel a apelat la platforma supercomputer IBM Watson. Pornind de la acea putere de procesare semnificativă a creat un asistent virtual care să se preteze pe scenariile sale zilnice. Astfel, studenții primeau rapid răspunsurile la foarte multe întrebări, primeau avertismente și întrebări. În plus, același asisten virtual Jill Watson posta pe grupul facultății întrebări menite să genereze dezbateri între studenți, exact la fel ca o persoană.

Deși ar părea ciudat, acest gest nu a fost sub nici o formă unul absurd. Un profesor tinde să primească la o universitate mare aproximativ 10.000 de mesaje într-un semestru, iar un asistent universitar care ar fi fost plătit doar că le răspundă, ar fi făcut față cu greu presiunii și volumului de muncă. În plus, nici nu ar fi fost la fel de eficient și obiectiv în a oferi răspunsurile potrivite.

De partea studenților, au existat câțiva care s-au gândit că ceva nu este în ordine cu mesajele primite, dar nu au luat foarte în serios micile probleme de exprimare.