Nici acum Samsung nu știe exact de ce explodează Galaxy Note 7

de: Alexandru Puiu
12 10. 2016

Într-o perioadă în care competiția pe piața smartphone-urilor cu specificații de top este mai acerbă ca niciodată, Galaxy Note 7 va intra în istorie ca fiind telefonul exploziv. Inginerii companii nu știu însă ce s-a întâmplat.

Ieri am detaliat un comunicat de presă al celor de la Samsung prin care compania anunță că, pe termen nelimitat, a încetat producția Note 7 și roagă toți operatorii și partenerii retail să înceteze să mai folosească aparatul. Utilizatorii smartphone-ului sunt sfătuiți călduros să-și închidă telefoanele și să le trimită înapoi la Samsung sau la cel mai apropiat magazin.

Având în vedere procesul foarte elaborat adoptat de companie pentru eliminarea de pe piață a telefoanelor potențial explozive, te-ai fi așteptat ca măcar acum, un oficial Samsung să știe ce s-a întâmplat. Nu este deloc așa. Într-un comunicat de pe 2 septembrie, când s-a anunțat pentru prima oară întoarcerea gadgeturilor în fabrică, Samsung a însoțit respectivul comunicat de următoarea afirmație. ,,Am făcut investigație foarte atentă și am descoperită o problemă cu celulele bateriei.” Ieri însă, în momentul în care s-a anunțat ultima pagină din istoria Galaxy Note 7, respectiva afirmație nu a mai fost reiterată.

Motivul este cât se poate de simplu. La această oră, inginerii Samsung nu știu ce a mers prost cu Galaxy Note 7 de a ajuns exploziv. Conform reporterilor New York Times, deși sute de angajați au fost dedicați proiectului, nimeni nu a putut să recreeze circumstanțele explozive experimentate de utilizatorii obișnuiți.

Inițial s-a crezut că bateriile realizate de Samsung SDI sunt defectuoase sau că limitarea capacității de încărcare a telefonului va remedia problema. Nu a fost deloc așa. Au existat și speculații legate de defecțiuni derivate din încărcarea rapidă prin intermediul cablurilor USB-C, dar nu au existat dovezi clare în această direcție.

,,Cred că nu era nimic greșit cu ele [bateriile] sau că acestea nu erau problema principală.” Park Chul-wan, fostul director al Centrului pentru Baterii Avansate din cadrul Institutului Tehnologic de Electronică din Coreea este în continuare convins că problema a fost una mult mai complexă decât s-a crezut la prima vedere.