Medicul care pregătește un transplant de cap anunță un nou succes
Neurochirurgul italian ce vrea să efectueze un transplant de cap a realizat o nouă serie de experimente ce au la bază recrearea legăturilor dintre nervi.
Sergio Canavero are în plan să realizeze un transplant de cap în 2017, iar pentru asta realizează diverse experimente care să îl ajute să-și atingă scopul. Cel mai nou experiment implică tratarea de leziuni severe ale măduvei spinării, iar cercetarea a fost efectuată pe șoareci, șobolani, dar și pe un câine.
Italianul a publicat o serie de rezultate ale cercetărilor în Surgical Neurology International și a descris experimentele realizate cu ajutorul PEG, sau polietilenglicol. Echipa sa a folosit PEG în ultima serie de experimente pentru a reconecta nervii rupți din măduva spinării.
Canavero a primit de această dată ajutor de la C-Yoon Kim, de la Universitatea Konkuk din Seul, iar în primă fază a secționat coloana vertebrală a 16 șoareci. PEG a fost injectat în zonele afectate a 8 dintre șoareci, iar alți 8 au primit o soluție salină. La o lună după operație, cinci dintre șoarecii din grupul PEG își recăpătaseră parțial mobilitatea, iar ceilalți trei au murit. Niciunul din șoarecii din grupul de control nu a reușit să se miște după experiment.
Experimentul cu șobolani a eșuat din cauza unei inundații în laborator, în urma căreia patru dintre cei cinci subiecți au murit. Șobolanii primiseră nu doar polietilenglicol, ci PEG combinat cu nano-panglici de grafen, ce pare să fie o soluție mai bună pentru recuperare.
Experimentul ce a fost efectuat pe un câine din rasa Beagle a implicat secționarea a 90% din măduva spinării. La două săptămâni după tratament, câinele își putea mișca picioarele din spate, iar după trei săptămâni, acesta se putea deplasa, putea apuca obiecte și putea să își miște coada. Deoarece experimentul a avut la bază un singur câine, nu este suficient de concludent, conform gizmodo.com.
[readmore]
Mai mulți experți au criticat experimentele ce au un eșantion prea mic, dar și faptul că în experimentul pe Beagle nu a existat și un câine într-un grup de control. De asemenea, italianul pare să fi oferit dovezi insuficiente cu privire la gradul de secționare a măduvei spinării.
La începutul lui 2016, aceeași echipă a efectuat un transplant de cap pe o maimuță, dar rezultatele finale ale experimentului nu au fost făcute publice.