„Jucăria” de 4 miliarde de dolari a Marinei Americane are probleme mari
USS Zumwalt a reprezentat unul dintre cele mai costisitoare proiecte al Marinei Americane, dar se pare că este departe de a fi un succes răsunător.
Nu au trecut nici câteva săptămâni de când a ajuns să fie dat în folosință și USS Zumwalt deja trebuie să se retragă în service. Aceasta este povestea creației de mai sus, un distrugător în valoare de 4,4 miliarde de dolari care are toate șansele să ajungă o pată neagră pe CV-ul Marinei Americane, având în vedete numărul de aventuri dezastruoase în care a fost implicat în scurta sa perioadă de activitate.
La bază, USS Zumwalt a fost descris ca fiind cel mai avansat din punct de vedere tehnologic distrugător creat vreodată. Acesta ascundea tot arsenalul său de luptă într-un mod cât se poate de discret, iar din cauza arhitecturii sale ascuțite reușea, în majoritatea cazurilor, să fie invizibil pe diverse radare. Într-o lume ideală, particularitățile detaliate mai sus ar fi făcut subiectul știrilor, dar din păcate, a întâmpinat câteva probleme inginerești, înainte să-și demonstreze utilitatea pe câmpul de luptă.
În primul său voiaj, a încercat să se alăture Flotei a Treia a Marinei Americane în San Diego. Din pâcate, la jumătatea distanței, în apropierea Canalului Panama, a fost nevoit să se întoarcă și să intre în reparații. Înainte de asta, când a fost scos la apă întâia oară, pentru primele teste, a intrat apă la motoare, afectând, în mod evident, abilitatea distrugătorului de a ajunge la destinație. O lună mai târziu, o altă întârziere a fost cauzată de niște defecțiuni descoperite la sistemul de propulsie.
La bază, USS Zumwalt ar fi trebuit să fie primul dintr-o serie de distrugătoare futuriste ale Marinei Americane. Din păcate, faptul că au întârziat să se materializeze nu a făcut decât să crească prețul muniției folosite la bordul navei – 800.000 de dolari per rachetă. Ca urmare, dintre cele 30 de distrugătoare Zumwalt identice, au ajuns să fie construite doar trei, cu o investiție totală de 22 miliarde de dolari.