15 feb. 2016 | 12:55

Arma viitorului, tunul electromagnetic, va fi instalat în curând pe navele americane

ACTUALITATE
Arma viitorului, tunul electromagnetic, va fi instalat în curând pe navele americane

Faimoasele tunuri electromagnetice (railguns) se află în dezvoltare de către diferite firme asociate cu marina americană de mai bine de zece ani. Acum se pare că a venit momentul ca acestea să fie puse în acțiune.

Tunurile electromagnetice, sau railguns, sunt din toate punctele de vedere armele viitorului. Acestea pot trage cu proiectile la o viteză de șapte ori viteza sunetului și abandonează complet ideea prafului de pușcă și derivațiile sale. Folosind enorma putere a curentului electric, de acum înainte proiectilele nu vor mai avea nevoie de cartușe care să conțină pulberea pe bază de praf de pușcă, extrem de sensibilă la flăcări și scântei, ci doar capetele perforante.

Totuși, noile tunuri electromagnetice trebuiau să devină active într-un anumit moment în viitorul oarecum îndepărtat. Ei bine, conform Associated Press, procesul instalării acestor arme avansate a fost accelerat de către marina americană. Aceasta plănuiește să implementeze noul tun pe platforma navală, extrem de avansată, USS Lyndon. B. Johnson, ultima navă din clasa de distrugătoare Zumwalt. Motivul instalării tunului pe noile nave este datorat echipării acestora cu motoare Rolls Royce care pot produce un total de 78MW de curent, mai mult decât destul ca noua armă să funcționeze impecabil.

Cum distrugătorul Zumwalt este dedicat atacării țintelor de pe uscat, proiectilele electromagnetice au atât de multă forță cinetică încât fac irelevantă orice fel de pulbere. În plus, viteza acestora le permite să fie în același timp proiectile de bombardament cât și anti-aeriene la un sfert din prețul unor rachete dedicate acelorași ținte.

Americanii sunt extrem de optimiști în privința succesului noii arme și după ce plănuiesc s-o utilizeze pentru prima oară pe nave, aceasta ar putea fi la un moment dat redusă la mărimi destul de mici încât să poată încape într-un tanc. Singura problemă de rezolvat ar fi dezvoltarea unui generator de curent destul de avansat pentru noile tancuri.