Hyperloop Technologies se extinde și e mult mai aproape de a deveni realitate

de: Andrada Bonea
11 05. 2016

Hyperloop Technologies a devenit Hyperloop One și e cu 80 de milioane de dolari mai bogată. Vestea vine chiar după ce rivalul Hyperloop Transportation Technologies a anunțat că prototipul său va avea tehnologie cu levitație magnetică.

Atât Hyperloop One, cât și Hyperloop Transportation Techologies au sediul în L.A. și ambele lucrează pe modele ale conceptului Hyperloop al lui Elon Musk. Este vorba de mijlocul de transport futurist care promite să „expedieze” pasagerii din San Francisco în Los Angeles în mai puțin de jumătate de oră. Aparent, motivul „rebranduirii” e asemănarea mult prea mare cu concurentul. Vine chiar la timp pentru testul open-air pe care Hyperloop One îl va desfășura în North Las Vegas.

Noua investiție s-ar putea ridica chiar la 100 de milioane de dolari și vine de la Sherpa Ventures, EightVC, ZhenFund, Caspian Venture Partners, precum și de la investitori noi: 137 Ventures, Khosla Ventures, Fast Digital, Western Technology Investment (WTI), SNCF, French National Rail Company și GE Ventures. Shervin Pishevar, fondatorul Hyperloop One, a declarat că entuziasmul investitorilor e o confirmare a faptului că Hyperloop One va rezolva una dintre cele mai mari probleme ale planetei. „Cele mai strălucite minți se unesc la momentul potrivit, pentru a elimina distanțele și granițele care separă economiile și culturile”, a spus acesta, citat de Tech Crunch.

Pishevar și Brogan BamBrogan au fondat compania la scurt timp după ce Musk și-a publicat planul de a construi acest sistem de transport, în 2013. Hyperloop One a anunțat și că analizează beneficiile sociale și economice ale unor eventuale rute Hyperloop, între Finlanda și Suedia. Evident, cea mai bună parte e reprezentată de reducerea considerabilă a timpului de călătorie, prețurile reduse și scăderea nivelului emisiilor de gaze.

Când a prezentat prima oară ipoteza de Hyperloop, Elon Musk a folosit-o pentru a protesta împotriva planurilor fostului guvernator al Californiei de a construi un tren. Acel tren ar fi costat 68 de miliarde de dolari, iar un bilet de la San Francisco la Los Angeles ar fi fost 100 de dolari. Potrivit părintelui Tesla, poți crea un mijloc de transport mult mai ieftin și mai rapid, folosind tehnologia potrivită.

În urmă cu ceva vreme, se vorbea despre asamblarea uriașelor tuburi, care ar urma să fie testate în lunile următoare în Nevada. Modelul final ar fi trebuit să fie complet funcțional până în anul 2020. Acum, însă, se pare că Hyperloop ar putea fi construit și în Europa. Conform publicației Mashable, Hyperloop Transportation Technologies, concurentul Hyperloop One, ar fi încheiat o înțelegere cu guvernul din Slovacia conform căreia vor explora posibilitatea de a construi un sistem Hyperloop care să lege Bratislava de Viena și Budapesta.

Slovacia este un lider tehnologic în industriile automobilelor și energetică și în știința materialelor, multe dintre acestea fiind importante pentru sistemul Hyperloop. Un Hyperloop european va încuraja colaborarea și inovația în Slovacia și în toată Europa.”, a declarat Dirk Ahlborn, CEO-ul Hyperloop Transportation Technologies. Din câte se pare, la viteză maximă, trenul ar putea ajunge la de la Bratislava la Viena în doar 8 minute, un drum care durează de obicei o oră cu mașina.