Distructiva încălzire globală: luna mai a fost cea mai călduroasă din ultimul secol

de: Andrada Bonea
19 06. 2016

Clima noastră e într-o continuă și rapidă schimbare, dar din păcate nu într-un sens pozitiv. NASA a confirmat că luna mai a acestui an a fost cea mai călduroasă, încă de când păstrăm evidența temperaturilor.

„Anormalul este noul normal”, a spus David Carlson de la World Climate Research Programme, care a contribuit la colectarea datelor. Din punctul său de vedere, cel mai mult ar trebui să ne alarmeze efectul asupra regiunilor polare, pentru că vom simți cu toții consecințele. Din păcate, nici cele mai bune aparate cu aer condiționat nu ne vor salva. Singura consolare e că oamenii de știință își îmbunătățesc în mod constant instrumentele de măsurare a temperaturilor. Cu cât le înțelegem mai bine, cu atât putem diminua efectele încălzirii globale. Datele pot fi consultate aici.

Meteorologii spun că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă, cauzat de emisiile umane, a fost înrăutățit de fenomenul El Niño din 2016. El Niño (Copilul Domnului) se produce in zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundații.

Numele vine de la faptul că începutul său are loc în jurul datei Crăciunului în emisfera sudică și a fost dat de pescarii peruani, care au experimentat acest fenomen în primul rând în mod economic, deoarece bancurile de pești se retrăgeau din apropierea coastelor Americii de Sud. Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscută sub denumirea de La Niña, când apele se răcesc și urmează perioade de secetă și vânt.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat pentru Mediafax că cea mai călduroasă lună mai „înseamnă cu 0,8 grade Celsius peste media secolului 20, sau cu 0,9% Celsius peste media intervalului 1951 – 1980”. Ea a explicat în continuare că recordul precedent a fost luna mai din 2015. „Recordurile acestea se aglomerează în ultima vreme. Este un alt semn al încălzirii globale, gândiţi-vă că 2015 a fost cel mai călduros an per total şi a bătut recordul detronând anul 2014, iar acum 2016 mai mult ca sigur va bate recordul anului 2015 pentru că începând din ianuarie, în fiecare lună s-a doborât recordul lunii, dar nu oricum ci cu o diferenţă foarte mare, practic au fost şi diferenţe de peste un grad faţă de media secolului XX”, a mai spus climatologul.

„Se vede clar în datele observate cum se accelerează foarte mult creşterea temperaturii. Dacă ar fi să ne uităm la clima de peste 50-100 de ani, depinde foarte mult de cum acţionăm noi ca societate. Dacă va creşte concentraţia gazelor cu efect de seră cum este dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot, atunci se amplifică foarte mult şi încălzirea la nivel global şi vor fi modificări în frecvenţa fenomenelor extreme cum sunt valurile de căldură, secetele, a intensităţii precipitaţiilor. Se modifică tiparele vremii, nu doar temperaturile, şi se modifică foarte mult sistemul climatic foarte mult. Anul acesta, spre exemplu, avem record în luna mai la topirea accelerată a gheţarilor continentali”.