CES 2016: Samsung și LG vor să schimbe frigiderul și îl fac mai ciudat ca niciodată

de: Răzvan Băltărețu
10 01. 2016

Ai putea crede că Samsung și LG s-au inspirat reciproc când au creat cele două noi frigidere pe care le-au prezentat la CES 2016. Ambele sunt, simplu spus, niște tablete care îți țin legumele și berea la rece.

Dacă roboții ne vor ataca vreodată, ca în filmul „Terminator”, atunci cel mai probabil vor porni din frigiderele noastre. Atât Samsung, cât și LG au adus la CES 2016 două modele ciudate și utile în același timp. Primii îl numesc Family Hub Refrigerator, cei din urmă îl adaugă în colecția Signature, proaspăt prezentată în Las Vegas.

LG a adăugat frigiderului Signature gestul knock-on, pe care îl știi de pe telefoane drept modul prin care activezi ecranul. Pe acesta se numește Knock-on Door-in-door care îți permite să vezi ce ai în frigider fără să deschizi ușa. Astfel, susține compania, economia de energie e semnificativă prin limitarea pierderii de aer rece.

De asemenea, există o deschidere automată a ușii atunci când te apropii de frigider pentru a permite un acces rapid și ușor, chiar dacă ai mâinile pline cu alimente. În afară de deschisul automat al ușii, frigiderul Samsung nu-i cu mult diferit. Și da, rulează Tizen, semn că n-o fi un sistem de operare bun pentru telefoane, dar își face treaba pe televizoare, ceasuri inteligente, frigidere și cine mai știe ce.

Pe acel hub al familiei tale de la Samsung ai un ecran de 21,5 inci tactil, se poate conecta la dispozitive cu iOS și Android și poate face cumpărături (dacă începi să rămâi fără alimente) printr-un parteneriat cu MasterCard. Ai o aplicație (prezentată în videoclipul de mai jos) și de pe ușa frigiderului vezi ce îți mai lipsește. Plătești cu cardul – evident! – și MasterCard susține că vor fi mai mulți parteneri adăugați în 2016.

Acum, să trecem la lucruri cu adevărat serioase: ce faci cu așa ceva? Ei bine, hub-ul Samsung se anunță mai interesant decât al LG, pentru că îți aduce datele familiei la un loc și ți-ar putea servi drept un oarecare înlocuitor de televizor în bucătărie. Poți vedea calendarul tuturor membrilor familiei (în caz că au așa ceva), poți calcula un traseu pentru una dintre întâlniri, folosind hărțile frigiderului, ai un desfășurător al zilei, poți asculta muzică, vezi ce alimente și în ce stocuri sunt înăuntru și va fi lansat în mai 2016 la un preț încă neanunțat.

Deși se dorește un frigider futurist, tot a preluat de la Android acel set de butoane de la baza ecranului. După cum vezi în poza de mai jos, ai buton pentru control vocal, Home, Back, notificări și meniu. Desigur că te poți uita la clipuri de pe YouTube și are senzori pentru umiditate și temperatură.

E bine sau rău că avem așa ceva în anul 2016? Rău n-are de ce să fie, poate doar dacă te uiți la preț. Este, totuși, puțin cam mult. Nu știu cât stai tu în bucătărie sau ce faci acolo, dincolo de a bea cafea, a mânca și a găti, dar eu stau foarte puțin. Stau atât de puțin, încât nu-mi pasă că frigiderul știe trucuri pe care le am pe telefon. De asemenea, dacă am nevoie de ceva, mă duc și cumpăr. Acest frigider nu va fi un hit, dar dacă Samsung și LG încearcă de suficiente ori, la un moment dat vor crea un trend. Deocamdată, este un moft în care vor investi puțin, dar succesul nu trebuie să vină, neapărat, peste noapte.