Ce trebuie să știți despre eliminarea tarifelor de roaming în UE

de: Alexandru Puiu
07 09. 2016

S-a vehiculat deja de câțiva ani posibilitatea eliminării tarifelor de roaming în UE, dar abia acum aflăm detaliile acelei decizii a Comisiei Europene.

Tarifele de roaming în UE au scăzut semnificativ în ultimii ani și acum puteți fi mult mai relaxați când vine vorba de stat pe telefon când sunteți în concediu într-o țară europeană. În 2017 însă, veți putea vorbi pe telefon în orice țară UE, ca și cum ați fi acasă, cu mențiunea că există totuși câteva limitări pe care trebuie să le aveți în vedere. Respectivele restricții tocmai au fost detaliate printr-un comunicat oficial de către reprezentanții Comisiei Europene.

Începând cu iunie 2017 nu va mai exista noțiunea de tarif de roaming pentru toate persoanele care călătoresc în interiorul Uniunii Europene. Orice apel pe care îl veți iniția după acea dată și orice SMS pe care îl veți scrie, vor părea inițiate din țara natală și vor fi taxate ca atare. Pentru a se preveni înșelarea sistemului și crearea de abonamente în alte țări unde sunt costurile mai mici, noul sistem de roaming în UE fără costuri va putea fi folosit în reprize de maxim 30 de zile pentur un total anual de maxim 90 de zile. Pornind de la legislația actuală din UE, o persoană care stă mai mult de 90 de zile într-o țară trebuie să-și înregistreze schimbarea de rezidență, context în care, nu mai are voie să folosească simul de acasă pentru beneficiile mai sus menționate.

Din luna aprilie a acestui an, operatorii au limitat costurile de roaming la 0,05 euro pe minut, 0,06 euro pe SMS și 0,2 euro pe MB. Noul proiect anunțat astăzi de UE, micșorează tarifele până la 0,01 euro pe SMS și 0,04 euro pe minut de conversație. Costul pe MB de trafic va scădea până la 0,85 cenți sau 0,0085 euro. Pentru a ajuta persoanele care trec zilnic granița din cauza locului de muncă, aceștia trebuie să se autentifice măcar o dată pe zi în rețeaua de acasă pentru ca deplăsările să nu intre în limita de 30 sau 90 de zile.

În teorie, operatorii pot veni cu oferte mult mai bune decât atât, dar limitele detaliate mai sus ar trebui să se aplice pentru toți cetățenii Europei. Dacă nu apar sesizări importante din partea țărilor membre UE, particularitățile de mai sus vor deveni lege începând cu 15 decembrie.