30 aug. 2016 | 14:22

Comisia Europeană amendează Apple cu miliarde de euro

ACTUALITATE
Comisia Europeană amendează Apple cu miliarde de euro

Apple a fost amendată recent de Comisia Europeană și ar putea fi nevoită să plătească o sumă uriașă.

În ultimele luni, Comisia European a abordat sancționat câteva dintre cele mai mari companii din Statele Unite ale Americii, obligându-le, de asemenea, să se conformeze unor reguli extrem de stricte. Probabil ați auzit în ultimele luni câteva lucruri despre amenzile usturătoare pe care ar urma să plătească Google către Comisia Europeană. Acum, se pare că și Apple a intrat în vizorul oficialilor de la Bruxelles, care au decis de curând că gigantul din Cupertino va trebui să achite o amendă gigantică.

Este vorba despre 13 miliarde de euro, sau 14,5 miliarde de dolari, o sumă pe care Apple ar fi nevoită să o plătească guvernului irlandez. Aceasta ar fi suma de bani pe care compania nu a fost obligată să o plătească, grație scutirilor ilegale de taxe de care ar fi beneficiat în țara respectivă. După cum scrie site-ul TechCrunch, Apple ar fi fost singura companie care ar fi beneficiat de anumite scutiri de taxe, iar Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Concurență, este de părere că alte companii cu sediul în Irlanda ar fi fost dezavantajate.

”Statele membre nu pot acorda scutiri de taxe în exclusivitate anumitor companii, acest lucru fiind ilegal conform legilor europene. După investigația Comisarului, s-a ajuns la concluziona că Irlanda a acordat beneficii ilegale celor de la Apple, scutiri care au permis respectivei entități să plătească taxe mult mai mici decât alte companii pe parcursul anilor”, a scris Vestager.

Suma pe care Apple ar putea să o plătească nu a fost stabilită încă, dar Comisia susține că beneficiile sunt în valoare de 13 miliarde de euro. De asemenea, amenda ar fi valabilă pentru perioada cuprinsă între anii 2004 și 2013. Americanii, însă, ar putea să negocieze o nouă înțelegere cu irlandezii, pentru a plăti mai puțin. De asemenea, sunt șanse mari ca Apple să conteste decizia în viitorul apropiat.