Ar fi putut exista mai multe populații în Univers, dar au fost distruse

de: Andrada Bonea
30 04. 2016

Întrebarea legată de posibilitatea existenței altor forme de viață în Univers îi macină pe oamenii de știință de mult timp. Răspunsul nu a fost niciodată atât de ușor precum te-ar fi putut face Star Trek sau Star Wars să crezi.

Cel mai faimos răspuns datează din 1961, când astronomul Frank Drake a propus ecuația lui Drake, despre care poți citi totul pe site-ul Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI). Ulterior, ecuația lui Drake a fost adesea folosită pentru a estima numărul cel mai probabil de civilizații extraterestre din propria noastră galaxie.

Un nou studiu publicat în revista Astrobiology sugerează că ecuația ar putea fi simplificată, bazându-ne pur și simplu pe observația exoplanetelor, care e în desfășurare încă din anii ’90. Rezultatul nu e neapărat îmbucurător, pentru că sugerează că dacă au existat alte forme de viață, au dispărut. Totuși, noua cercetare condusă de Adam Frank, astronom și profesor la Universitatea Rochester, ne poate ajuta să înțelegem mai multe lucruri despre omenire, prin intemediul investigării altor civilizații din Univers.

 

Frank și coautorul Woodruff Sullivan de la departamentul de astronomie și astrobiologie al Universității din Washington au propus o abordare diferită de cea a lui Drake. O cincime din planetele cunoscute sunt locuibile, potrivit investigațiilor telescopului Kepler. Acestea sunt cele patru planete relativ asemănătoare Terrei:

De asemenea, o altă întrebare pe care cei doi cercetători au pus-o e legată de tehnologie. Oare suntem singura specie care a descoperit-o? Cât despre probabilitatea de a fi singuri în Univers, aceasta e undeva la 1 la 10 miliarde de trilioane, iar dacă ne raportăm doar la Calea Lactee, e de 1 la 60 de miliarde. Prin urmare, șansele sunt extrem de mici, dar piedica ar putea fi reprezentată de distanțele mari dintre noi și alte forme de viață.

Civilizația noastră are 10.000 de ani. Cu excepția posibilității ca altă populație să aibă o rezistență mult mai mare, în cei 13 miliarde de ani de existență a Universului, sunt șase mari să fi dispărut. „Rezultatele noastre arată că evoluția noastră nu a fost un fenomen unic, ci probabil s-a întâmplat de multe ori, și în cazurile altora”, a spus Frank, care speră ca studiul său să se dovedească util în asigurarea longevității oamenilor.